Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Βενετία συνεχίζει να βυθίζεται και... παίρνει κλίση

Η Βενετία βυθίζεται με αργούς ρυθμούς, της τάξεως των 2 χιλιοστών το χρόνο, καταδεικνύουν νέες δορυφορικές μετρήσεις, οι οποίες διαψεύδουν τις μελέτες των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις οποίες η πόλη του ιταλικού Βορρά είχε σταθεροποιηθεί.
 
Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η Βενετία... κλίνει ελαφρώς προς τα ανατολικά... 
 
«Πρόκειται για μια μικρή, αλλά σημαντική μεταβολή», επισημαίνει ο Γεχούντα Μποκ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος συνέταξε το άρθρο που θα δημοσιευτεί την προσεχή εβδομάδα στην αμερικανική επιθεώρηση Geochemistry, Geophysics, Geosystems. 
 
Όπως εξηγεί, λαμβάνοντας υπόψη και την άνοδο της στάθμης των υδάτων γύρω από τη Βενετία κατά άλλα 2 χιλιοστά ετησίως, οι ρυθμοί βύθισης διπλασιάζονται. Εάν δεν υπάρξει κάποια μεταβολή, τα νερά θα «καταπιούν» 8 εκατοστά μέσα στην επόμενη εικοσαετία.

Η πόλη πλήττεται συχνά από πλημμύρες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να κυκλοφορούν ορισμένες φορές πάνω σε ειδικές, υπερυψωμένες σανίδες. 
 
Οι αρχές ευελπιστούν ότι το φράγμα που κατασκευάζεται μεταξύ της λιμνοθάλασσας της Βενετίας και της Αδριατικής, θα προστατεύει την πόλη για αρκετές δεκαετίες. Κατά τον Μποκ, τα νέα δεδομένα αποτελούν «κρίσιμης σημασίας πληροφορίες, που θα πρέπει να λάβουν υπόψη».
 
Ο Μποκ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν μετρήσεις GPS και δεδομένα για τη Βενετία και τη λιμνοθάλασσά της, τα οποία συνέλεξαν με τη βοήθεια της τεχνικής InSAR. Συνδυάζοντας τις πληροφορίες, που αφορούν την περίοδο 2000-2010, οι ερευνητές είδαν ότι και οι 117 νησίδες, πάνω στις οποίες είναι χτισμένη η πόλη, βυθίζονται κατά μέσο όρο 1 με 2 χιλιοστά το χρόνο. 
 
Οι νησίδες που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της λιμνοθάλασσας βυθίζονται κατά 2 έως 3 χιλιοστά, ενώ αυτές στο νότιο τμήμα υποχωρούν κατά 3 με 4 εκατοστά ετησίως.
 
«Οι αναλύσεις μας, που βασίζονται στο συνδυασμό δεδομένων GPS και InSAR, αποτυπώνουν ξεκάθαρα μια μετακίνηση την τελευταία δεκαετία, την οποία δεν θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε εάν είχαμε δεδομένα μόνο από GPS ή από το InSAR», επισημαίνει ο Σίμον Βντοβίνσκι από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη. 
 
Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι η περιοχή κλίνει ανατολικά κατά 1 με 2 χιλιοστά το χρόνο, δηλαδή το δυτικό μέρος - εκεί όπου βρίσκεται η πόλη της Βενετίας- βρίσκεται ψηλότερα από το ανατολικό, κάτι που καμία δορυφορική ανάλυση δεν είχε αποκαλύψει έως σήμερα.
 
http://www.tnsite.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)