Σε ποιες καλλιέργειες στρέφονται αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας !!!

Πολλοί πρώην καπνοπαραγωγοί της νότιας Αιτωλοακαρνανίας έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η ροδιά. 
«Η πιο ανερχόμενη καλλιέργεια για την περιοχή, όμως, θεωρούνται τα επιτραπέζια πορτοκάλια και μανταρίνια», μας λέει ο γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, κ. Κρανιώτης και εξηγεί τον λόγο:

« Έχουμε ήπιο χειμώνα, δεν πιάνουν παγετοί και στα δύο δέλτα του Ευήνου και του Αχελώου έχουν γίνει πολλές νέες φυτεύσεις, που έχουν αυξήσει τις ήδη υφιστάμενες σε μεγάλο βαθμό».

Παρά την ελπιδοφόρα προοπτική των οπωρώνων, που θα φανούν στο μέλλον εάν πραγματοποιήσει τα σχέδιά της η Ένωση για επέκταση στην τυποποίηση εσπεριδοειδών, «τα προβλήματα της περιοχής εξακολουθούν να είναι το κόστος της καλλιέργειας, τα υψηλά ενοίκια γης, το υψηλό κόστος των εφοδίων και οι υπερχρεωμένοι ΤΟΕΒ που κάθε χρόνο με δυσκολία λειτουργούν για να αρδεύσουν οι παραγωγοί», υποστηρίζει ο κ. Κρανιώτης.

Αιτωλική Γη
Η διαφοροποίηση των τοπικών προϊόντων και η προσπάθεια πιστοποίησης της προέλευσής τους οδήγησε την Ένωση στην απόφαση να δημιουργήσει και να κατοχυρώσει το σήμα «Αιτωλική Γη», «λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού και της πληθώρας ανάλογων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά.

Θέλαμε να είναι ένα αναγνωρίσιμο προϊόν που να καθρεφτίζει την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της περιοχής μας. Η Ομάδα Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην ελιά έχει αναλάβει την παραγωγή του προϊόντος που πηγαίνει στο τυποποιητήριο και παίρνει την επωνυμία «Αιτωλική Γη».

Είχαμε παλιότερα τυποποιητήριο λαδιού, το οποίο δεν λειτουργεί τώρα, αλλά υπάρχει η σκέψη επαναλειτουργίας του, πάντα στη βάση του επώνυμου πιστοποιημένου προϊόντος», μας εκμυστηρεύεται ο κ. Κρανιώτης.

Η επιστροφή σε άλλοτε κραταιές καλλιέργειες, χωρίς να έχει λάβει ακόμα μαζικό χαρακτήρα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τη διοίκηση της Ένωσης. Εξάλλου, υπό τη «σκέπη» της είναι και η Ομάδα Παραγωγών καπνού, που καλλιέργησε 600 στρμ. Βιρτζίνια και 600 στρμ. Αγρινίου Σ53.
Παρά την ανοδική του πορεία σε άλλες περιοχές, το βαμβάκι στην Αιτωλοακαρνανία ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Από τους 22.000 τόνους που συγκέντρωνε την εποχή της ακμής του το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ, τώρα δεν ξεπερνά τους 6.000 τόνους, αν και πετυχαίνει ακόμα καλές συμφωνίες πώλησης με τους οίκους του εξωτερικού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)