Στο Μαλιακό όλα τα λύματα των ελαιοτριβείων !!!


Για ασυδοσία και χάος, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να κλείνουν τα μάτια, καταγγέλει η Πολιτική Κίνηση Φθιώτιδας των Οικολόγων Πράσινων
 
Βρισκόμαστε στο ζενίθ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των ελαιοτριβείων και το μάζεμα της ελιάς. Το σύνολο δε σχεδόν της ελαιολάσπης που παράγουν τα ελαιοτριβεία της περιοχής μας, χωρίς καμιά απολύτως επεξεργασία, καταλήγει στο Σπερχειό και στο Μαλιακό, όπως κανείς εύκολα μπορεί να διαπιστώσει.

 Ειδικά για τον Σπερχειό και το Μαλιακό, η απόρριψη των αποβλήτων των ελαιοτριβείων σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Νatura 2000 συνιστά μια άκρως προβληματική υπόθεση με ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Αυτές τις μέρες υπήρξαν πολλές καταγγελίες για ελαιοτριβεία στο Λογγό, στο Καινούργιο, στο Αυλάκι, στο Λογγίτσι, στο Άνυδρο. Το Δασονομείο Στυλίδας επιλήφθηκε για παράνομη εναπόθεση λυμάτων σε ρεματιά, σε δασική περιοχή κοντά στο δρόμο προς το Λογγίτσι. Δείτε εικόνες από πρόχειρες «δεξαμενές» δέκα μέτρα από το ρέμα του Βοάγριου, κοντά στο Καινούργιο· δεξαμενές χωρίς καμιά επεξεργασία των λυμάτων - επικίνδυνα για τη ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα - που τελικά αυτά καταλήγουν στο Μαλιακό. Δείτε επίσης εικόνες από ανάλογη πρόχειρη «δεξαμενή» σε αγροτική περιοχή στο Άνυδρο Στυλίδας.

 Η κάκιστη διαχείριση οφείλεται στη μη εφαρμογή της τεχνολογίας και στο χαλαρό, έως ανύπαρκτο, προληπτικό έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι αυτονόητο ότι δεν εφαρμόζονται οι άδειες λειτουργίας, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα για την διάθεση των αποβλήτων τους. Αυτό δηλώνει τριτοκοσμική αντίληψη για το περιβάλλον και γενικότερα για την επεξεργασία του βασικού μας αγροτικού προϊόντος, της ελιάς.

Το ερώτημα είναι τι κάνει και τι θα κάνει η Πολιτεία. Ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει, αν υπάρχει, για τη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο νομό Φθιώτιδας και αν πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ασφαλή διάθεση των λυμάτων τους σε σχέση με το περιβάλλον και τον Μαλιακό κόλπο. Το ερώτημα απευθύνεται σε κάθε αρμόδιο να μας απαντήσει, κυρίως όμως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

www.lamiareport.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)