Αποζημίωση 7,5 εκ. ευρώ για πνευμονική βλάβη από… ποπ-κορν !!!

Εάν νομίζατε ότι το ποπκορν είναι επικίνδυνο μόνο λόγω αυτών των σκληρών μικρών κόκκων που μπαίνουν ανάμεσα στα δόντια σας, κάνετε λάθος. 

Δικαστήριο του Colorado, επιδίκασε αποζημίωση 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε άνδρα του οποίου οι πνεύμονες καταστράφηκαν λόγω μιας ασθένειας που ονομάζεται «πνεύμονας popcorn» η αποφρακτική βρογχιολίτιδα. Η νόσος αυτής προκαλείται από τη συσσώρευση ενός χημικού, το οποίο σχηματίζεται κατά την παρασκευή ποπκορν σε φούρνο μικροκυμάτων.

Ο Wayne Watson, 59 ετών, έτρωγε μια συγκεκριμένη μάρκα ποπκορν κάθε μέρα επί χρόνια. Τα έπαιρνε σε σακουλάκι και τα έφτιαχνε το βράδυ στο φούρνο μικροκυμάτων. Η νόσος αυτή, η οποία είναι μη αναστρέψιμη, δυσκολεύει την ροή του αέρα στους πνεύμονες. 

Η διάγνωση έγινε το 2007, μετά από πολλά χρόνια εισπνοής του τεχνητού βουτύρου που χρησιμοποιείται.  Ο Watson μήνυσε τον κατασκευαστή του συγκεκριμένου ποπκορν (Gilster-Mary Lee Corp.) και την αλυσίδα σουπερμάρκετ που το διέθετε (King Soopers), επειδή δεν αναγραφόταν στην ετικέτα ότι το αρωματικό βουτύρου (διακετύλιο) ήταν επικίνδυνο για την υγεία.

Το δικαστήριο συμφώνησε, και βρήκε ένοχο τον κατασκευαστή κατά 80% και το σουπερμάρκετ κατά 20%.

Τα πρώτα προβλήματα υγείας που έχουν αναφερθεί, λόγω του διακετυλίου, εμφανίστηκαν πριν από 15 χρόνια, σε ένα εργοστάσιο παρασκευής ποπκορν. Παλιότερα έχουν αποδοθεί και άλλες ποινές για παρόμοια περιστατικά, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Αυτή τη στιγμή μάλιστα εκκρεμούν ακόμη δύο παρόμοιες μηνύσεις στην Iowa και τη Νέα Υόρκη.

Σε πρόσφατες μελέτες, η συγκεκριμένη χημική ουσία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer. Λόγω ακριβώς αυτών των μελετών αλλά και των μηνύσεων, οι βιομηχανίες έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο χημικό από το 2007.

Σε γενικές γραμμές, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων θα πρέπει να γίνεται όλο και μικρότερη, καθώς μπορεί να μην περιέχεται διακετύλιο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά χημικά τα οποία η ενέργεια των μικροκυμάτων, μπορεί να μετατρέψει σε επικίνδυνες για την υγεία μας ουσίες. Και φυσικά, ΠΟΤΕ δεν βάζουμε οποιοδήποτε πλαστικό στο φούρνο, ακόμη και αν έχει ένδειξη για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

http://www.detoxcenter.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)