«Χαμηλή πτήση» για τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών !!!

Αθήνα
Η δυνατότητα που έδιναν οι τράπεζες στους καταθέτες να «κερδίζουν» έναν επιπλέον μισθό σε ετήσια βάση, ακόμη και με μια προθεσμιακή κατάθεση των 10.000 ευρώ ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των υψηλών επιτοκίων που προσέφεραν ακόμη και μέχρι πριν μερικές εβδομάδες.

Τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, ακόμη και για ποσά 10.000 ευρώ για ένα χρόνο προθεσμία, είχαν προσεγγίσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 6%, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να έχουν ένα επιπλέον εισόδημα γύρω στα 600 ευρώ το χρόνο.

Για υψηλότερα ποσά τα επιτόκια ανέβαιναν ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας ακόμη πιο σημαντικές ευκαιρίες αποδόσεων για τους καταθέτες.

Επιπλέον πλήγμα στις αποδόσεις των καταθέσεων αποτελεί και το γεγονός ότι φορολογούνται πλέον τα έσοδα από τόκους με 15%, έναντι 10%, που ήταν μόλις πριν μερικούς μήνες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που θα οδηγήσει στην σταδιακή τους έξοδο στη διατραπεζική αγορά για άντληση ρευστότητας, σε συνδυασμό με την επιστροφή καταθέσεων, θα οδηγηθούμε σταδιακά στην προσφορά πολύ χαμηλών επιτοκίων ακόμη και κάτω του 2%, που θα είναι ανάλογα με τα επιτόκια που προσφέρονται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Στο παράδειγμα της προθεσμιακής κατάθεσης των 10.000 το επιπλέον εισόδημα που θα έχουν από τόκους δεν θα ξεπερνά πλέον τα 150 με 200 ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τα οφέλη από την αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων που θα έχουν οι τράπεζες για το 2014 θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση, όφελος που θα αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Τα επιτόκια καταθέσεων είχαν ανέβει από τις τράπεζες σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τις εκροές.
http://news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)