Το 2013 ξεκινά η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας !!!

Το περσινό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και η παρουσία ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος στην περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, δεν εμπόδισαν τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.
 
Οι τρισδιάστατες μακέτες της εγκατάστασης, της οποίας η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013, παρουσιάστηκαν από τη ρωσική Rosatom που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή της.

Το εργοστάσιου του Άκουγιου,
αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, θα κατασκευαστεί πάνω σε μια τεχνητή λωρίδα ξηράς κοντά στην Αττάλεια και θα έχει έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.
Οι τέσσερις αντιδραστήρες του Άκουγιου θα προσφέρουν συνολική ισχύ 4.800 Megawatt, σχεδόν το ένα δέκατο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στην Τουρκία.

Οι αντιδραστήρες θα ψύχονται με νερό από τη Μεσόγειο που θα επιστρέφεται στη θάλασσα «χωρίς καμία επιμόλυνση», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του σχεδίου στη Rosatom, Αλεξάντερ Σουπέρφιν. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας έξω από την περίμετρο της εγκατάστασης και οι εργαζόμενοι «δεν θα φορούν ειδικό εξοπλισμό» πέρα από μια άσπρη ποδιά.
To εργοστάσιο του Άκουγιου θα κατασκευαστεί στις μεσογειακές ακτές απένταντι από την Κύπρο (Πηγή: AA)
Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού του Άκουγιου συζητείται στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες συναντώντας σημαντικές αντιδράσεις: Το 2011, ο Τόλγκα Γιορμάν, καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, απέσυρε την υποστήριξή του για το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι το Άκουγιου απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από ένα ενεργό ρήγμα, πάνω στη ζώνη όπου συναντώνται η Αφρικανική και η Ευρασιατική τεκτονική πλάκα.

Η Rosatom διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε σεισμούς έντασης 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως οι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση που θα χρησιμοποιεί το Άκουγιου, με την ονομασία VVER 1200, δεν έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο παρελθόν και επομένως δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.


Προβλήματα θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν και από το σχεδιασμό του συστήματος ψύξης με θαλασσινό νερό, το οποίο δεν θα περνά από πύργους ψύξης. Η Rosatom διαβεβαίωσε ότι το νερό που εξέρχεται από το εργοστάσιο θα είναι μόνο μερικούς βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τη θάλασσα και θα απελευθερώνεται σε μεγάλο βάθος ώστε να μην επηρεάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
 
 
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη ευρω-αμερικανική μελέτη, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών που ψύχονται με νερό.

Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπράουνς Φέρι στην Αλαμπάμα χρειάστηκε να κλείσει πάνω από δύο φορές λόγω αυξημένης θερμοκρασίας στα νερά του ποταμού Τενεσί.


Η Rosatom και οι τουρκικές αρχές προφανώς εκτιμούν ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν το Άκουγιου. Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει  σχέδια για την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εργοστασίων, και η ρωσική εταιρεία δηλώνει τώρα «περισσότερο από πρόθυμη» να τα αναλάβει.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)