«Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες και κακομαθημένοι» !!!
Οι Έλληνες είναι μορφωμένοι, είναι από τους πιο σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους, όταν βέβαια βρουν δουλειά, και δεν είναι τεμπέληδες».
Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η σουηδέζα αρθρογράφος Κάισα Έκις Έκμαν μετά από μία σύντομη επίσκεψη στη χώρα μας που όμως ήταν αρκετή για να την οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.
Με άρθρο της που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στη σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter», περιγράφει την κατάσταση στην Ελλάδα αντικειμενικά, κόντρα στην κυρίαρχη προπαγάνδα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ μεταξύ των οποίων είναι και τα σουηδικά.
«Η Ελλάδα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην οικονομική κρίση. Είναι όμως πραγματική κρίση; Ή έτσι θέλουν να την παρουσιάσουν τα διεθνή και μη ΜΜΕ;», αναρωτιέται η συντάκτρια του άρθρου στη Σουηδία.
Η Κάισα Έκις Έκμαν πριν μερικούς μήνες πήρε την απόφαση να επισκεφτεί από κοντά μια «παρεξηγημένη» χώρα που σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ έχει κατακλυστεί από τεμπέληδες και διεφθαρμένους. Όμως η ίδια, που δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι είδε μία... άλλη Ελλάδα.
Είδε ανθρώπους σκυθρωπούς από την οικονομική κρίση, απελπισμένους από τα οικονομικά μέτρα, με χαμηλούς μισθούς και δυσκολία πληρωμής λογαριασμών την ίδια ώρα που όλοι τους αποκαλούν τεμπέληδες και κακομαθημένους.
«Είναι όλοι αγανακτισμένοι με το ευρώ, με τη Γερμανία, με την κυβέρνησή τους και με τους εαυτούς τους που την ψήφισαν. Ύστερα από μια βδομάδα στην Αθήνα, μπορώ να πω ότι αν ήμουν Ελληνίδα, θα ήμουν κι εγώ αγανακτισμένη» παραδέχεται.
Δε διστάζει να κάνει λόγο για έναν «αχταρμά» παραπληροφόρησης και την έλλειψη αλληλεγγύης προς μία χώρα που οφείλουμε τώρα να υποστηρίξουμε.
Οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη - 42 ώρες τη βδομάδα σύμφωνα με τη Eurostat, την στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 803 ευρώ. Το πραγματικό όριο ηλικίας δεν είναι τα 40 χρόνια, αλλά τα 61,4.
Πρόκειται δηλαδή για έναν από τους πιο σκληρά εργαζόμενους και ταυτόχρονα πιο χαμηλά αμειβόμενους λαούς της Ευρώπης. Όμως έχουν μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό και όχι από κάποια αμιγώς δικιά της μεγάλη παραγωγή.
Η συντάκτρια έμεινε σε ένα σπίτι κάποιων νέων που ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ» και είδε από κοντά το αβέβαιο μέλλον των νέων. Είναι μορφωμένοι, έχουν πολλά χρόνια πανεπιστημιακών σπουδών στο ενεργητικό τους, όμως δουλεύουν ευκαιριακά ως διακοσμητές γάμων. Ο ασφαλέστερος τρόπος να βρουν μια σταθερή δουλειά ήταν παλιότερα δια μέσου του κράτους, όμως αυτό πρόκειται τώρα να αλλάξει. Η κατάσταση αυτή δεν είναι εντελώς άγνωστη• το ίδιο ισχύει για τη γενιά μας σε όλη την Ευρώπη.
Τέλος αναφέρεται και στο πακέτο στήριξης που δόθηκε στην Ελλάδα το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν επιλύει την κρίση, παρά αναγκάζει τη χώρα να βυθιστεί βαθύτερα σ' αυτήν. Το ΔΝΤ, διαβόητο για τις πολιτικές λεηλασίας του στον τρίτο κόσμο, τα μάζεψε και έφυγε από τη Λατινική Αμερική. Τώρα κατασπαράσσει τα άκρα της Ευρώπης. Θα το αφήσουμε αυτό να συμβεί;» καταλήγει.
Σχόλια