Πρώτο κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στον νομό Θεσσαλονίκης !!!
Εντοπίστηκε στο αίμα κοτόπουλου που τοποθετήθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό σε αγροτική περιοχή!
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου από μολυσμένο κουνούπι εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα πτηνό (κοτόπουλο), το οποίο είχε τοποθετηθεί σε κλουβί παρατήρησης, στο αίμα του οποίου εντοπίστηκε ο θανατηφόρος ιός.Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο ιός εμφανίστηκε την περασμένη Παρασκευή, οπότε ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς, από τους οποίους όμως δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Το “σινιάλο” για την ύπαρξη μολυσμένων κουνουπιών στον νομό Θεσσαλονίκης αποδίδεται στα μέτρα εντοπισμού τους που εφαρμόζουν η ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΝΕΘ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνουν κοτόπουλα σε κλουβιά, τα οποία τοποθετούνται διάσπαρτα σε αγροτικές περιοχές και σε καθημερινή βάση ειδικοί επιστήμονες λαμβάνουν αίμα από τα πτηνά και το ελέγχουν, για να διαπιστώσουν αν έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Παπαγεωργόπουλος είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, λέγοντας ότι δυστυχώς οι προτάσεις που έστειλε η ΤΕΔΚ στα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης από τον περασμένο Φεβρουάριο σχετικά με εναέριες ακμαιοκτονίες δεν έγιναν αποδεκτές. Οι εναέριες ακμαιοκτονίες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές από το ισχύον πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο καταπολεμά τις προνύμφες, ώστε να μη γίνουν ακμαία κουνούπια, τα οποία μεταδίδουν τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, οι ψεκασμοί μπορούν να γίνουν έως 15 Ιουλίου, καθώς από κει και πέρα τα σιτάρια μεγαλώνουν και υπάρχει κίνδυνος να περάσει το φάρμακο σε αυτά. Επίσης, σταδιακά μεγαλώνουν και τα ρύζια, κι όταν γίνονται οι ψεκασμοί, το φάρμακο δεν φτάνει έως τις ρίζες τους, οπότε οι προνύμφες δεν σκοτώνονται.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Παύλος Νικολαΐδης, ο οποίος εξηγεί στη “Μ” ότι η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στον άνθρωπο γίνεται με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και σε καμία περίπτωση από επαφή με μολυσμένα πτηνά. Επίσης, τονίζει ότι η εμφάνιση του ιού σε πτηνό αποτελεί σημάδι ότι ο ιός κυκλοφορεί και στην περιοχή μας, συνεπώς οι πολίτες οφείλουν να είναι προσεχτικοί και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια.
www.makthes.gr
Σχόλια