Η Γη «παχαίνει» - Η περίμετρός της στον Ισημερινό αυξάνεται εξ αιτίας της υπερθέρμανσης...!!!

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη σιλουέτα του αποκτώντας «σωσίβιο» και σε αυτό δεν φταίει η προχωρημένη ηλικία του. Αντιθέτως, οι επιστήμονες ρίχνουν το βάρος στην υπερθέρμανσή του.Σύμφωνα με νέα μελέτη αμερικανών ερευνητών τα τελευταία χρόνια η περίμετρός του έχει αρχίσει να αυξάνεται στον Ισημερινό και η αιτία φαίνεται να είναι το λιώσιμο των πάγων στους πόλους του.
 
Το γεγονός έρχεται, όπως τονίζουν, να ανατρέψει τη μακρά πορεία προς το «αδυνάτισμα» που φαινόταν να ακολουθεί η Γη παρουσιάζοντας σταθερή μείωση της «διόγκωσης» του Ισημερινού της εδώ και χιλιετίες.

Το ότι η Γη δεν αποτελεί μια τέλεια σφαίρα είναι γνωστό: είναι περισσότερο διογκωμένη στη «μέση» της, στον Ισημερινό, και πιο «συμπιεσμένη» στους πόλους. Η διαφορά αυτή, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν οφείλεται μόνο στις δυνάμεις που ασκούνται εξ αιτίας της περιστροφής της.
 
«Κατά την Περίοδο των Παγετώνων όλοι αυτοί οι πάγοι που κάθησαν επάνω της συμπίεζαν τη Γη και αυτή «βούλιαζε» από κάτω τους» εξηγεί ο Τζον Γουάρ, γεωφυσικός του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα στην επιστημονική επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».
 
Η πίεση από το υπερβολικό βάρος των πάγων στις ψυχρότερες περιοχές έκανε επίσης, όπως συμπληρώνει, τον σχετικά μαλακό μανδύα της Γης να «πεταχτεί» προς τα έξω στις θερμότερες περιοχές, δημιουργώντας το εξόγκωμα στον Ισημερινό.

Μετά το λιώσιμο των πάγων όμως _ η Περίοδος των Παγετώνων άρχισε πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια και τελείωσε πριν από 11.700 χρόνια _ οι αναλογίες του πλανήτη άρχισαν να ξαναβρίσκουν τη φόρμα τους. Οι πόλοι άρχισαν να «ανεβαίνουν» και το εξόγκωμα του Ισημερινού άρχισε να «συμμαζεύεται»: από τότε που οι επιστήμονες είναι σε θέση να μετρούν την περίμετρο της διόγκωσης στον Ισημερινό της Γης αυτή παρουσίαζε σταθερή μείωση της τάξης των 7 χιλιοστών ανά δεκαετία.
 
Το «σουλούπωμα» αυτό φαίνεται όμως να παίρνει τέλος. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα του προγράμματος GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment), από τη δεκαετία του 1990 η τάση αυτή άρχισε να επιβραδύνεται και αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να έχει σταματήσει.
 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο υπολόγισαν μάλιστα ότι η περίμετρος του Ισημερινού έχει αρχίσει και πάλι να διογκώνεται με ρυθμό που αντιστοιχεί σε αύξηση 7 χιλιοστών τη δεκαετία _ όση δηλαδή ήταν η μείωση που παρατηρείτο την τελευταία χιλιετία.

περισσότερα:aetos-grevena.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)