Φυσική λούφα (σπόγγος) !!!

Luffa aegyptiaca. Λούφα (κολοκύθα), ή Ελίφι, ή Λίφι, μακρινός ξάδερφος του αγγουριού. Μονοετές ποώδες φυτό, αναρριχώμενο εφόσον του προσφέρουμε υποστύλωμα. Βγάζει συχνά ελικοειδείς βλαστούς και πιάνεται με μεγάλη ευκολία από οτιδήποτε.
Φυτικό σφουγγάρι, οικολογικό, ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Κατάλληλο εργαλείο για χρήση και στην κουζίνα, να πλύνουμε τα πιάτα, τις κατσαρόλες ακόμα να καθαρίσουμε καλά τα λαχανικά και τις φλούδες από τα φρούτα.
Μελισσοκομικό φυτό πλούσιο σε νέκταρ αλλά και γύρη. Τα μεγάλα υπέροχα κίτρινα άνθη του γονιμοποιούνται με τη βοήθεια επικονιαστών, κυρίως μελισσών. Η επικονίαση επιτυγχάνεται όταν δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα. Ανθίζει από τέλος Μάη έως και τα μέσα Νοέμβρη.

Εικόνα 1.Φυτό λούφα σε μπαλκόνι
Στο μικρό στάδιο του καρπού, γίνονται πολύ καλά μαγειρεμένα και τηγανιτά. Το χρησιμοποιούμε σε σούπες ή ψιλοκομμένο μαζί με τις σαλάτες μας. Τα ανεπτυγμένα, ώριμα ή σχεδόν ώριμα τα κόβουμε, τα αποξηραίνουμε αν χρειαστεί και ξεφλουδίζουμε τον φλοιό για να πάρουμε το σφουγγάρι.

Στην Παραγουάη, χρησιμοποιούν την λούφα σε συνδυασμό με άλλες φυτικές ίνες και ανακυκλωμένο πλαστικό για να κατασκευάσουν διάφορα πάνελ, έπιπλα και να ανακατασκευάσουν σπίτια.
(www.Wikipedia.gr)
Εικόνα 2.Καρποί Λούφας μεσαίας ωρίμανσης
Η λούφα αγαπά τις ηλιόλουστες μέρες. Φυτεύεται σε θερμό έδαφος ή σε σπορείο στο θερμοκήπιο μέχρι να μεταφυτευθεί στο έδαφος. Όταν η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει γίνεται αρκετά παραγωγική, η ταχύτητα ανάπτυξης των καρπών είναι μεγάλη. Μην απογοητευτείτε όταν αρχίσει να αναπτύσσεται πάνω στα δένδρα σας και όχι στους πασσάλους που βάλατε, θα εντυπωσιαστείτε με το αποτέλεσμα.

Όταν ο καρπός ωριμάσει πάνω στο φυτό, το χρώμα γίνει κίτρινο και αρχίζει να αφυδατώνεται, τον κόβουμε και αρχίζουμε να ξεφλουδίζουμε χωρίς καμία δυσκολία.
Αν θέλετε τα σφουγγάρια σας να είναι μαλακά για πιο ευαίσθητες επιδερμίδες, θα συγκομίσετε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος (εικόνα 2) και θα περιμένετε να ξεραθεί για να γίνει πιο εύκολο το ξεφλούδισμα (εικόνα 3).
Εικόνα 3. Φυτικές ίνες σφουγγαριού.
Μια λούφα περιέχει πάνω από 100 σπόρους, προσπαθήστε να τους αφαιρέσετε από τις τρύπες της κορυφής χτυπώντας την. Θα τους αφήσετε σε σκιερό μέρος να ξεραθούν (εικόνα 4). Έπειτα τους αποθηκεύουμε σε γυάλινο βαζάκι (εικόνα 5).
Εικόνα 4. Σπόροι λούφας.                Εικόνα 5. Αποθήκευση σε γυάλινο βαζάκι
Το σφουγγάρι μας είναι έτοιμο! (Εικόνα 6). Πριν το χρησιμοποιήσουμε καλό θα ήταν να το ξεπλένουμε με ζεστό νερό για απολύμανση, να φύγουν τα υπολείμματα φλούδας και να ασπρίσει. Μπορείτε να το βουτήξετε σε αιθέρια έλαια ή ακόμα να φτιάξετε σαπούνια με λούφα.
Εικόνα 6. Λούφα, φυτικό, οικολογικό σφουγγάρι (σπόγγος).
Μανδραγού Ειρήνη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (ΑΤΕΙ) ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ
http://texnologosgeoponos.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)