Δημιούργησαν με ψηφιακή «εκτύπωση» κύτταρα του ματιού !!!

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατόρθωσαν να «εκτυπώσουν» νέα οφθαλμικά κύτταρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση της όρασης.

Η έρευνά τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Biofabrication», διεξήχθη με κύτταρα ζώων και πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για την επινόηση εξατομικευμένης θεραπείας για τους ασθενείς με βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Ο αμφιβληστροειδής είναι η φωτοευαίσθητη στοιβάδα του ματιού, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του και φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός (λέγονται ραβδία και κωνία) τα οποία είναι απαραίτητα για την όραση.

Η έρευνα του Κέιμπριτζ, που βρίσκεται ακόμα στα πολύ αρχικά στάδιά της, έδειξε ότι ένας ειδικός εκτυπωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν δύο άλλα είδη κυττάρων του αμφιβληστροειδούς: τα γαγγλιακά και τα γλοιακά κύτταρα.

Όταν το φως φτάσει στους φωτοϋποδοχείς, δηλαδή τα ραβδία και τα κωνία, μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα και μεταδίδεται στα γαγγλιακά κύτταρα, για να μεταφερθεί από αυτά στο οπτικό νεύρο και από εκεί στον εγκέφαλο.

Τα γλοιακά κύτταρα, εξάλλου, είναι κύτταρα που υποστηρίζουν και προστατεύουν τους νευρώνες.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ, που πραγματοποίησαν την έρευνα με κύτταρα ενηλίκων αρουραίων, τα εκτυπωμένα κύτταρα ήταν υγιή και διατήρησαν την ικανότητα επιβίωσης και ανάπτυξης όταν τα καλλιέργησαν.

Οι ερευνητές του Κέιμπριτζ δοκιμάζουν τώρα να εκτυπώσουν και ραβδία και κωνία, ενώ διευκρίνισαν πως θα χρειαστούν πολλά ακόμα πειράματα έως ότου αρχίσουν οι δοκιμές της μεθόδου σε ανθρώπους.
http://www.tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)