Αστεροειδής «φρικιό» με έξι ουρές ξαφνιάζει τους επιστήμονες !!!

Έναν περίεργο αστεροειδή που ακτινοβολεί έξι ουρές, παρόμοιες με αυτές που έχουν οι κομήτες, εντόπισε το τηλεσκόπιο Χαμπλ.

Οι αστεροειδείς κανονικά μοιάζουν με μικροσκοπικές κουκίδες φωτός.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ο αστεροειδής P/2013 P5 εκτοξεύει σκόνη περιοδικά τουλάχιστον τους τελευταίους πέντε μήνες και πιθανότατα βρίσκεται σε διαδικασία διάσπασης.

«Ακόμα πιο εκπληκτική είναι η δομή της ουράς που άλλαξε δραματικά σε 13 ημέρες εκτοξεύοντας σκόνη. Αυτό μας εξέπληξε. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε που κοιτάμε έναν αστεροειδή», δήλωσε ο Δρ. Dave Jewitt, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.

Οι αστρονόμοι εικάζουν πως ο ρυθμός περιστροφής του αστεροειδούς αυξήθηκε τόσο πολύ, που η επιφάνειά του άρχισε να διαστρεβλώνεται.

Μάλιστα όπως εξηγούν, η πίεση της ακτινοβολίας του Ήλιου έκανε τον αστεροειδή να περιστρέφεται σε τέτοιο βαθμό, που η αδύναμη βαρύτητά του δεν μπορούσε να τον συγκρατήσει πλέον συμπαγή.

Οι αστρονόμοι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τον P/2013 P5 για να διαπιστώσουν αν η σκόνη αφήνει τον αστεροειδή στο ισημερινό επίπεδο.
Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι έξι ουρές δεν είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης με άλλον αστεροειδή, καθώς δεν παρατηρήθηκε εκτόξευση μεγάλης ποσότητας σκόνης στο διάστημα σε μια δεδομένη στιγμή.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον περίεργο αστεροειδή τον Αύγουστο με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS στη Χαβάη.

Τις πολλαπλές ουρές τις παρατήρησαν τον Σεπτέμβριο όταν χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Χαμπλ για να έχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα του αστεροειδούς.
econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)