Προσεχώς νέο πέρασμα αστεροειδούς κοντά από τη Γη !!!

Ένας ακόμη αστεροειδής, με μέγεθος περίπου όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα περάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο αρκετά κοντά από την Γη, σε απόσταση περίπου 960.000 χιλιομέτρων (δηλαδή 2,5 φορές η απόσταση Γης-Σελήνης).

Ο αστεροειδής «2013 ΕΤ» δεν πρόκειται να γίνει ορατός με γυμνό μάτι, ενώ σύμφωνα με το «Space.com» δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να πέσει πάνω στη Γη. Ωστόσο, η εμφάνισή του προκαλεί κάποια νευρικότητα στους επιστήμονες (και όχι μόνο), καθώς μέσα σε λίγες ημέρες είναι ο δεύτερος άγνωστος έως τώρα αστεροειδής που ανακαλύπτεται. 

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, ο αρκετά μικρότερος αστεροειδής «2013 EC», διαμέτρου δέκα μέτρων, πέρασε πολύ πιο κοντά από τη Γη, σε απόσταση περίπου 370.000 χιλιομέτρων (σ.σ: δηλαδή ακριβώς όσο απέχει η Σελήνη από την Γη). 

Αν και η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αστεροειδών κοντά στον πλανήτη μας μπορεί να θεωρηθεί ως δυνητική απειλή, σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση αυτών των παρατηρήσεων οφείλεται μάλλον στις βελτιωμένες τεχνικές και δυνατότητες των αστρονόμων, οι οποίοι πλέον είναι σε θέση να εντοπίσουν ουράνια σώματα που πάντα περνούσαν από τη «γειτονιά» μας, αλλά δεν γίνονταν αντιληπτά στο παρελθόν τόσο συχνά. 

Οι επιστήμονες, από την άλλη, εκτιμούν ότι οι αστεροειδείς οποιουδήποτε μεγέθους που προσεγγίζουν τη Γη, φθάνουν το ένα εκατομμύριο συνολικά και από αυτούς έχουν εντοπιστεί μόνο οι 9.700, αν και οι μεγαλύτεροι (που είναι και οι πιο επικίνδυνοι) πιστεύεται ότι έχουν ήδη βρεθεί. 

Η NASA έχει εντοπίσει το 95% των περίπου 980 αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου και κανείς από αυτούς δεν προβλέπεται να διασταυρωθεί με τη Γη στο προβλέψιμο μέλλον. 

Το πρόσφατο καταστροφικό περιστατικό έκρηξης αστεροειδούς 17 μέτρων πάνω από την Ρωσία δείχνει ότι τέτοια αντικείμενα από το διάστημα μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε στη Γη χωρίς προειδοποίηση, αφού οι αστρονόμοι δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων την ύπαρξή τους. 

Ο αστεροειδής που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια, εκτιμάται πως είχε διάμετρο 10 χιλιομέτρων. 

Πηγή: ΑΠΕ
http://www.zougla.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)