Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Οι ποιητές βγαίνουν στην πόλη !!!

Πιστή στο ραντεβού της με την εαρινή ισημερία, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης επιστρέφει στις 21/3 γεμάτη ραντεβού με στίχους και τραγούδια βγαλμένα από την έμπνευση των ποιητών. Να πού θα πιάσετε την… άνοιξη αλλά και τη φωνή των λογοτεχνών. 

Τέχνη που μπορεί να ανατέμνει την ουσία της ζωής σε λίγες αράδες, η «ποίηση χρειάζεται περισσότερη συγκέντρωση για να “καθίσει” μέσα σου. Ίσως γι’ αυτό την αποφεύγει το ευρύ κοινό. 

Σε καιρούς κρίσης σε βοηθά να ξεκαθαρίσεις τα διλήμματα της ζωής», μου είχε πει κάποτε ένας γνωστός ποιητής. Είτε λοιπόν το δείτε ως απόλαυση είτε ως ευκαιρία για προβληματισμό και… ψυχοθεραπεία, οι ποιητικές συναντήσεις δεν λείπουν.
 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης 21/3 ακόμη και στη Βαρβάκειο θα παραμονεύουν τα μέλη του Κύκλου Ποιητών και θα μοιράζουν καρτ ποστάλ με ποιήματα! 

Στις 6 μ.μ., στον Ιανό, γι’ ακόμη μία χρονιά άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών διαβάζουν και τραγουδούν αγαπημένους τους στίχους (οι ερμηνεύτριες Αφροδίτη Μάνου και Μελίνα Ασλανίδου, οι ηθοποιοί Γιάννος Περλέγκας και Μάνια Παπαδημητρίου, οι ποιητές Νάνος Βαλαωρίτης, Ντίνος Σιώτης κ.ά.), ενώ στις 7.30 μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, το περιοδικό «Μανδραγόρας» δίνει βήμα σε 31 νέους ποιητές, σε μια εκδήλωση που θέλει «τα ποιήματα να παίρνουν θέση και να είναι επικίνδυνα για τους κρατούντες και τις κατεστημένες απόψεις».
 

Οι στίχοι όμως ταξιδεύουν με εκδηλώσεις όλο τον Μάρτιο. Στις 22/3 με… λάτιν αναφορές στο 6ο Φεστιβάλ Ποίησης στα ισπανικά, πορτογαλικά και λαδίνο (ισπανο-εβραϊκά) στο βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα. Στο «Polis Art Cafe», στις 24/3 με απαγγελίες και μελωδίες και στις 30/3 με αφορμή το νέο βιβλίο της Ιουλίτας Ηλιοπούλου αλλά και ποιητικές συλλογές έναντι € 1. 

Τέλος, στις 31/3 με τον Κύκλο Ποιητών να προσφέρει ανοιχτό μικρόφωνο για αναγνώσεις σε όλους στο «Πρυτανείο».

http://www.athinorama.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)