Ξεφεύγει από τα “ασφαλή” όρια η Παγκόσμια θερμοκρασία !!!

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας ενδέχεται να υπερβεί, έως το 2030, τα “ασφαλή” όρια των 2 βαθμών Κελσίου σε πολλές περιοχές του πλανήτη, αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με δύο εκθέσεις που φιλοξενούνται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Nature. 

“Εκτεταμένες περιοχές στην Ευρασία, τη Βόρεια Αφρική και τον Καναδά μπορούν, δυνητικά, να βιώσουν μέσες τιμές θερμοκρασίας σε διάστημα πενταετίας που υπερβαίνουν το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, έως το 2030, χρονικό ορόσημο το οποίο δεν είναι και τόσο απομακρυσμένο”, σημειώνεται σε έκθεση ακαδημαϊκών από τα βρετανικά πανεπιστήμια του Ρέντινγκ και της Οξφόρδης, επιστημόνων στο Hadley Center του βρετανικού Met Office και ακαδημαϊκών από το πανεπιστήμιο Βικτόρια, στο Ουέλινγκτον, στη Ν. Ζηλανδία.

Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας επιφάνειας της Γης θα βιώσει, έως το 2060, μέσες τιμές θερμοκρασίας σε διάστημα πενταετίας που θα υπερβαίνουν άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής.

Αν μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η υπέρβαση του ορίου των 2 βαθμών μπορεί να καθυστερήσει για πολλές δεκαετίες, εκτιμούν οι επιστήμονες. Ακόμη, όμως, και στην περίπτωση μη υπέρβασης αυτού του ορίου, λόγω της δραστικής μείωσης των εκπομπών, ορισμένες περιοχές δεν θα αποφύγουν την υπερθέρμανση και η πιθανότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καύσωνες, θα είναι υψηλή.

Στη δεύτερη έκθεση υποστηρίζεται ότι για την επίτευξη των στόχων περιορισμού των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 8,5%, το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Για την εξασφάλιση πιθανότητας μεγαλύτερης του 66% να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα χρειαστεί να ανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδά τους πριν το 2020 και να μειωθούν σε περίπου 44 γιγατόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, τη χρονιά εκείνη.

Πηγές: ert.gr, περιοδικό Nature. 
http://www.deltiokairou.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)