«Πιάσε μια κατσαρίδες με γρύλους»
Μέχρι σήμερα κατακρίναμε τον τρόπο ζωής κάποιων λαών και ιδιαίτερα τις διατροφικές τους συνήθειες. Όπως φαίνεται όμως είμαστε αναγκασμένοι ή θα είμαστε αναγκασμένοι σε μερικά χρόνια να ακολουθήσουμε το δικό τους τρόπο ζωής, και ας φαίνεται προς το παρόν ως κάτι τρομερά αηδιαστικό, επικίνδυνο και τρελό.
Σύντομα στο μενού της ταβέρνας του «Μπάρμπα Θωμά» θα μπορούμε να επιλέξουμε ή θα είμαστε αναγκασμένοι να γευτούμε ένα πιάτο φαί με κατσαρίδες ή σκαθάρια, γρύλους και πολλά άλλα έντομα, τα οποία θεωρούνται πολύ θρεπτικά. Είναι κάτι το οποίο μάλλον δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και δεν έχει να κάνει το ΔΝΤ με αυτό το σενάριο. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) σχεδιάζει μια στρατηγική διεθνούς εμβέλειας για την προώθηση των εντόμων στην ανθρώπινη διατροφή.
Αυτά τα έντομα στην Κίνα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, το Μεξικό και την Αυστραλία τα θεωρούν εξαιρετικές λιχουδιές και μάλιστα έχουν μηδενικό κόστος!
Σκέφτηκαν λοιπόν οι επιστήμονες πως αφού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δεν έπαθαν τίποτα τόσα χρόνια, γιατί να μην τα συμπεριλάβουν στις διατροφικές συνήθειες ολόκληρου του πλανήτη;
Αν μη τι άλλο τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία και ουσιαστικά χαρακτηρίζονται σαν μία «ανεξερεύνητη πηγή ενέργειας». Ποιο σπίτι δεν έχει κατσαρίδες, ή έστω μια ακρίδα στο μπαλκόνι;
Αφού οι τροφές για τον πληθυσμό του πλανήτη όσο πάνε και λιγοστεύουν και σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων σύντομα θα εξαφανιστούν, η εκτροφή εντόμων είναι το καλύτερο σχέδιο για να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Μάλιστα, εκτός από το λιγοστό κόστος, η εκτροφή τους απαιτεί πολύ λιγότερη γη από όσο οι υπόλοιπες τροφές που ήδη καταναλώνουμε.
«Είναι ώρα να πάρουμε το θέμα στα σοβαρά» αναφέρει στο NationalGeographic ο εντομολόγος Τζιν Ντεφολιάρ, που έχει προτίμηση στους τερμίτες.
Οι αριθμοί, που σχεδόν πάντα λένε την αλήθεια, καταγράφουν 1.000 είδη εντόμων που ήδη περιλαμβάνονται στην ανθρώπινη διατροφή. Μάλιστα, για να νιώθουμε καλύτερα ο FAO τονίζει πως μια μερίδα μικρές ακρίδες περιέχει σχεδόν τις ίδιες πρωτεΐνες με το βοδινό κιμά!
Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός πλησιάζει τα 7 δισεκατομμύρια, ο FAO θεωρεί ότι η εκτροφή εντόμων θα συμβάλει στην εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας τροφής για πολλά χρόνια.
Λέτε η έκφραση σαν τη μύγα μεσ' το γάλα να αλλάξει και να γίνει σαν το γάλα μεσ' τις μύγες;
Καλή σας όρεξη!
www.newstoday.gr
Σχόλια