Amorphophallus titanum. Το ξύπνημα του γίγαντα !!!

Στην Βασιλεία της Ελβετίας συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες προκειμένου να θαυμάσουν το γιγαντιαίο λουλούδι που μυρίζει απαίσια, το οποίο άνθισε για πρώτη φορά. 

Το amorphophallus titanum είναι γνωστό ως «το άνθος των πτωμάτων», λόγω της μυρωδιάς που αναδύει, η οποία μοιάζει με την οσμή σάρκας σε αποσύνθεση. Ο Βοτανικός Κήπος της Βασιλείας αναμένει ότι το 2 μέτρων ύψους φυτό θα προσελκύσει περίπου 10.000 επισκέπτες.

Η άνθιση του 17χρονου φυτού διέρκησε μέχρι την Κυριακή.


Παγκοσμίως, υπάρχουν μόνο 134 καταγεγραμμένες ανθοφορίες από τεχνητή καλλιέργεια, σύμφωνα με το Associated Press.


Το φυτό άρχισε να σπρώχνει το χώμα το Μάρτιο και λίγες ημέρες πριν άρχισε να μεγαλώνει περίπου έξι εκατοστά την ημέρα.Η «μητέρα» του φυτού - τιτάνα που βρωμάει άνθισε για τελευταία φορά το 1992 στον Κήπο της Φρανκφούρτης.


Η καταγωγή του φυτού αυτού είναι από τα τροπικά δάση της Σουμάτρα και χρειάζεται υγρό κλίμα για να μεγαλώσει και σπάνια ανθίζει.


Η απαίσια μυρωδιά που αναδύει λέγεται ότι είναι μία διασταύρωση καμμένης ζάχαρης και σάρκας σε αποσύνθεση και είναι σχεδιασμένη για να προσελκύει έντομα για γονιμοποίηση. 
www.ethnos.gr

Amorphophallus titanum. Το ξύπνημα του γίγαντα !!!
Ποιος είναι όμως αυτός ο ανθισμένος γίγαντας;

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanum και σημαίνει άμορφος φαλλός. Το κοινό του όνομα είναι Titan Arum (γιγάντιο άρουμ) αν και η πιο συνηθισμένη του ονομασία είναι "corpse flower" (λουλούδι πτώμα) εξαιτίας της οσμής του. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και πρωτοανακαλύφθηκε το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari στα τροπικά δάση της περιοχής. Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο.

Ένα ώριμο λουλούδι εκπέμπει μια έντονη και πολύ δυσάρεστη οσμή με σκοπό να προσελκύσει έντομα για γονιμοποίηση. Από αυτήν την δυσάρεστη οσμή ονομάστηκε και "λουλούδι-πτώμα". Το λουλούδι κρατάει ανθισμένο μόνο 2-3 μέρες. Εξαιρετικά μικρό διάστημα να αναλογιστεί κανείς ότι χρειάζονται 6-10 χρόνια για να ανθίσει. Η αποπνικτική οσμή του κρατάει μόνο τις πρώτες 8 ώρες τις ανθοφορίας του. Ο κόνδυλος του φυτού μπορεί να φτάσει τα 15 κιλά.

Η σπανιότητα και ιδιαιτερότητα του λουλουδιού δημιούργησε γρήγορα ένα μύθο γύρω από το όνομά του και το έκανε πολύ δημοφιλές μεταξύ των φίλων των λουλουδιών. Η πρώτη απόπειρα να καλλιεργηθεί το Titan Arum σε περιβάλλον διαφορετικό από το φυσικό του έγινε πριν 64 χρόνια στις ΗΠΑ το 1937. Από τότε μεταφέρθηκαν αρκετά φυτά σε διάφορους βοτανικούς κήπους των ΗΠΑ και της Ευρώπης (περίπου 70) καθώς η ανθοφορία ενός τέτοιου φυτού αποτελεί σημαντικό γεγονός και ιδιαίτερη ατραξιόν για κάθε βοτανικό κήπο.

Όταν ένα Titan Arum ανθίζει χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό γεγονός. 
Ωστόσο λιγότερα από 15 Titan Arum έχουν ανθίσει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ με τελευταίο ανθισμένο δείγμα αυτό στον βοτανικό κήπο Fairchild Tropical Garden της Φλόριντα που άνθισε τον Μάιο του 2001. 
www.valentine.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)