Η αράχνη που κυνηγά με σφεντόνα !!! (video)

Μια μικρή αράχνη του Αμαζονίου κάνει θραύση στο YouTube χάρη σε ένα μοναδικό βίντεο που τη δείχνει να χρησιμοποιεί τον ιστό της σαν σφεντόνα για να γραπώσει περαστικά έντομα.

Τα ασυνήθιστα ακροβατικά ανακαλύφθηκαν χάρη στην παρατηρητικότητα του Τρόι Αλεξάντερ, φοιτητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, ο οποίος μελετούσε τις αράχνες στο Ερευνητικό Κέντρο του Ταμπομπάτα στο Περού.

Παραμένει αδιευκρίνιστο σε ποιο είδος ανήκει το αραχνίδιο, σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις ερευνητή που επικαλείται το LiveScience.com, δεν αποκλείεται να πρόκειται για το είδος  Naatlo splendida.

Η αράχνη, με μήκος μόλις 3 χιλιοστά, υφαίνει έναν φαινομενικά απλό ιστό σε μέγεθος ανθρώπινης παλάμης. Από το κέντρο του ιστού προεξέχει όμως μια ίνα, την οποία τεντώνει η αράχνη τραβώντας τη με τα αγκίστρια των ποδιών της.

Η τεντωμένη ίνα στερεώνεται σε μια στέρεη επιφάνεια έτσι ώστε ο ιστός να σχηματίζει έναν κώνο.

Όταν η αράχνη αντιληφθεί τις δονήσεις ενός περαστικού εντόμου, και χωρίς καν να χρειάζεται να το δει, αφήνει ελεύθερη την τεντωμένη ίνα, οπότε ολόκληρος ο ιστός εκτοξεύεται μαζί με την ίδια.

Η σφεντόνα της αράχνης εικάζεται ότι διευκολύνει τη σύλληψη κουνουπιών ή άλλων εντόμων που πετούν αργά και δεν συγκρούονται στον ιστό με αρκετή ταχύτητα ώστε να κολλήσουν.

Το ακροβατικό κόλπο βιντεοσκοπήθηκε από τον φωτογράφο Τζεφ Κρέμερ.
Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)