Αγριόχοιροι στο Νομό Τρικάλων – Προτάσεις προς τους κατοίκους της περιοχής !!!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πυκνώνουν οι εμφανίσεις αγριόχοιρων σε διάφορα χωριά στο Νομό Τρικάλων με αποτέλεσμα την καταστροφή κήπων και περιφράξεων.

Οι αγριόχοιροι εμφανίζονται όλο και πιο πυκνά στα χωριά λόγω αναζήτησης τροφής και διανύουν έως και 80 χιλιόμετρα για αυτό το σκοπό.

Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος.
Οι επιδρομές του είναι συχνές σε καλλιέργειες πατάτας, παντζάρια και καλαμπόκια, ιδίως όταν οι καρποί είναι σε γαλακτώδη ακόμα μορφή. Το διαιτολόγιο συμπληρώνεται με μύκητες (μανιτάρια), σκουλήκια, σαλιγκάρια, προ νύμφες εντόμων, έντομα, αμφίβια, ερπετά, τρωκτικά, αυγά εδαφόβιων πτηνών αλλά και ψοφίμια.

Το πρόβλημα αποτελεί αποτέλεσμα της καταστροφής του περιβάλλοντος και των βιότοπων των αγριόχοιρων που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση δε που ο πληθυσμός του είδους μειωθεί απότομα (από κυνήγι ή λαθροθηρία), θα υπάρξουν και άλλες άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Οι κάτοικοι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και τις καλλιέργειες τους με τους εξής τρόπους:
• Χρησιμοποιώντας σκυλιά για φύλαξη ή και
• Τοποθετώντας ηλεκτροφόρο σύρμα χαμηλής τάσης γύρω από τις καλλιέργειες του, που είναι ακίνδυνο και για τον άνθρωπο αλλά και τους αγριόχοιρους (σκοπό έχει να απομακρύνει τους αγριόχοιρους χωρίς να τους βλάψει αλλά και ταυτόχρονα να προστατέψει τις καλλιέργειες)
Οι άνθρωποι επενέβησαν καταστροφικά στο περιβάλλον με τις επιπτώσεις να είναι ήδη εμφανείς.

To Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας ζητά από τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να αναζητήσουν τρόπους αρμονικής συνύπαρξης χωρίς να προχωρήσουν σε θανάτωση αγριόχοιρων.
http://www.econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)