Δέλτα Έβρου: απέραντος σκουπιδότοπος τα αναχώματα στις Φέρες !!!

Πρωτοβουλία για τον καθαρισμό των αναχωμάτων που οδηγούν στο Δέλτα του Έβρου αναλαμβάνει η Δημοτική  Ενότητα των Φερών, του Δήμου της Αλεξανδρούπολης σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Γκότση.
 Η κατάσταση, με την εικόνα που παρουσιάζεται στην περιοχή είναι δραματική καθώς ένας χώρος τον οποίο επισκέπτονται οικο-τουρίστες και φίλοι της φύσης και των πουλιών έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο.

Αιτία, η ασυνείδητη συμπεριφορά των διερχόμενων και κατοίκων οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σκουπίδια τους στην περιοχή καταστρέφοντας μια μοναδική περιοχή του νομού.
Μιλώντας για το θέμα ο κ. Γκότσης τονίζει: «πρόκειται για πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε γιατί πραγματικά εάν πάει κανείς στην περιοχή ντρέπεται από την κατάσταση που επικρατεί.

Πρόκειται για τα αναχώματα του Δέλτα και μιλάμε για πραγματικό σκουπιδότοπο. Η εικόνα δεν τιμά την περιοχή, δεν τιμά το δήμο μας, δεν τιμά κανέναν. Τα λεωφορεία των τουριστών και οι επισκέπτες περνούν από τα σημεία αυτά, τα οποία δίνουν την εικόνα ενός απέραντου σκουπιδότοπου.
Και αυτό συμβαίνει, γιατί δυστυχώς όλοι συμπεριφερόμαστε  με τρόπο απαράδεκτο στη φύση. Έτσι, έχουμε μετατρέψει τα αναχώματα σε χώρους εναπόθεσης σκουπιδιών».
Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα απαντά: «έχουμε αποφασίσει να κινητοποιήσουμε ομάδες πληθυσμού που τους ενδιαφέρει ο τόπος, η καθαριότητα και η καλή αισθητική.

Τα αναχώματα αυτά οδηγούν κατ’ ευθείαν στο Δέλτα του Έβρου και δεν έγινε ποτέ καθαρισμός. Εμείς, ζητήσαμε απ’ όλους τους συλλόγους των Φερών να πάρουν μέρος και σχεδόν όλοι ανταποκρίθηκαν.

Έτσι στον καθαρισμό που δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία του, θα πάρουν μέρος τα σχολεία, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, ο Φυσιολατρικός, οι Αιμοδότες, οι κυνηγοί και ότι άλλο υπάρχει οργανωμένο από πολίτες στην περιοχή.  Πιστεύω πως στο κάλεσμά μας θα ανταποκριθούν όλοι.
Πιστεύω, πως μετά τη δράση θα αλλάξει η εικόνα των αναχωμάτων, η εικόνα της περιοχής και θα δώσουμε το μήνυμα του εθελοντισμού και της συμμετοχής» καταλήγει ο αντιδήμαρχος.
Η εθελοντική εργασία στο Δέλτα
Αξίζει να σημειωθεί πως την κουλτούρα του εθελοντισμού και στην προσφορά έχει ενισχύσει ιδιαίτερα το Κέντρο Πληροφόρησης που βρίσκεται στην Τραϊανούπολη, το οποίο ενημερώνοντας τους πολίτες τονίζει «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια για την προσφορά εθελοντικής εργασίας στον υγρότοπο του Δέλτα Έβρου.

Αυτή η προσφορά έρχεται από πολλές ομάδες πολιτών και για ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων.
Τέτοιες ομάδες είναι: μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, μέλη συλλόγων, πρόσκοποι, μαθητές της περιοχής, φοιτητές της χώρας και του εξωτερικού, παρατηρητές της φύσης, επιστήμονες, ερευνητές.

Η εθελοντική εργασία μπορεί να είναι οργανωμένη από το Κέντρο Πληροφόρησης, άλλο φορέα, ή μπορεί ανά πάσα στιγμή μεμονωμένα άτομα να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης για μια συγκεκριμένη εργασία. Αυτή μπορεί να αφορά: συντήρηση δενδροφυτεύσεων, συντήρηση έργων, συλλογή σκουπιδιών, καταγραφή ορνιθοπανίδας, συμμετοχή σε δακτυλιώσεις, συγγραφή και παραγωγή εντύπων, συμμετοχή σε εκδηλώσεις, κ.ά».

Η εθελοντική εργασία είναι πολύ σημαντική και καλοδεχούμενη από το Φορέα Διαχείρισης, έτσι καλούνται όσοι έχουν τη διάθεση να προσφέρουν, να καλέσουν στο Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, στην Τραϊανούπολη.
www.econews.gr
Πηγή εφημερίδα Γνώμη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)