Βρέθηκαν βάτραχοι που καταψύχονται για εβδομάδες και καταφέρνουν να επιβιώσουν !!! (Video)

Ένα είδος βατράχου που καταψύχεται από το κρύο και όμως καταφέρνει να επιβιώσει ανακάλυψαν ερευνητές του τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου του Μαϊάμι στο Οχάιο, με επικεφαλής τον Δρ. Jon Costanzo.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology», οι μικροσκοπικοί βάτραχοι Rana sylvatica, που ζούν στον Αρκτικό Κύκλο, μπορούν να επιβιώσουν για εβδομάδες ακόμα και αν καταψυχθούν τα 2/3 του νερού στο σώμα τους.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι όταν ψύχονται, σταματούν να αναπνέουν και η καρδιά τους σταματά να χτυπά για διάστημα ημερών ή και εβδομάδων.


Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της παγωμένης χειμερίας νάρκης, οι φυσικές διεργασίες των βατράχων Rana sylvatica (από τη μεταβολική δραστηριότητα μέχρι την αφόδευση), σχεδόν αναστέλλονται.

Μάλιστα αυτό δεν συμβαίνει μόνο μια φορά, αλλά οι βάτραχοι μπορούν να υποστούν αλλεπάλληλα επεισόδια ψύξης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτης τους, οι συγκεκριμένοι βάτραχοι διαθέτουν στο αίμα τους κρυοπροστατευτικά ή φυσικούς διαλύτες που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία ψύξης.

Έτσι προστατεύονται τα κύτταρα, ενώ μειώνεται η ποσότητα πάγου που αναπτύσσεται στο σώμα των ζώων.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών στο αίμα, βοηθά τους βατράχους Rana sylvatica να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμα και αν υποστούν περισσότερα από ένα περιστατικά ψύξης.
http://www.econews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)