Νυχτερίδα «Πάντα» ανακαλύφθηκε στο Σουδάν

Ένα νέο ασπρόμαυρο είδος νυχτερίδας ανακάλυψαν οι επιστήμονες στο Νότιο Σουδάν. 

Η νυχτερίδα του γένους Niumbaha superba μάλιστα λόγω των χρωμάτων της, έλαβε το παρατσούκλι «νυχτερίδα-Πάντα» καθώς παραπέμπει στο γιγάντιο Πάντα.

«Την προσοχή μου κέντρισαν αμέσως τα όμορφα και ιδιαίτερα μοτίβα που έχει η συγκεκριμένη νυχτερίδα στη γούνα της» αναφέρει η δρ ΝτιΑν Ρίντερ, επίκουρος καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπακνέλ, στις ΗΠΑ. 

«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο ζώο, που δεν είχα δει ποτέ – και αντιλήφθηκα εκείνη τη στιγμή ότι ήταν η ανακάλυψη μιας ζωής» προσθέτει η ειδικός. 

Η νυχτερίδα-«Πάντα» εντοπίστηκε στο πάρκο άγριας ζωής Μπανγκανγκάι, στο Νότιο Σουδάν. Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, η δρ Ρίντερ διαπίστωσε ότι η νυχτερίδα ήταν ίδια με μία που είχε εντοπιστεί στην κοντινή Δημοκρατία του Κοnγκό, το 1939, η οποία είχε βαφτιστεί Glauconycteris superba

Ελέγχοντας ενδελεχώς τα χαρακτηριστικά της όμως, οι ερευνητές είδαν ότι η εντυπωσιακή νυχτερίδα δεν ταίριαζε στο συγκεκριμένο γένος.

«Κατόπιν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης των χαρακτηριστικών της νυχτερίδας, είδαμε ότι δεν ταίριαζε στο γένος στο οποίο είχε προηγουμένως καταταγεί. Τα χαρακτηριστικά του κρανίου της, των φτερών της, όπως επίσης το μέγεθος και τα αυτιά της ήταν πολύ διαφορετικά από εκείνα του συγκεκριμένου γένους. Η νυχτερίδα αυτή ήταν δηλαδή τόσο μοναδική που όφειλε να ανήκει σε ένα νέο γένος» εξηγεί η δρ Ρίντερ.

Έτσι οι ειδικοί δημιούργησαν το γένος Niumbaha, το οποίο στην τοπική γλώσσα των Αζάντε, στην πολιτεία της Δυτικής Εκουατόριας του Νότιου Σουδάν, σημαίνει «σπάνιο», «ασυνήθιστο».

Η ανακάλυψη των αμερικανών βιολόγων παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «ZooKeys».

http://www.tovima.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)