Βιοκαύσιμα: Ίσως τελικά δεν είναι όσο πράσινα νομίζαμε !!!

Οι διάφορες πράσινες μέθοδοι που έχουν εφαρμοστεί ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα τα βιοκαύσιμα, ενδεχομένως να επιβαρύνουν ένα άγνωστο είδος ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως δείχνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ.

Πιο συγκεκριμένα, τα δέντρα που αναπτύσσονται για να παράγουν καυσόξυλα, εκλύουν ένα χημικό στην ατμόσφαιρα, που όταν αναμειχθεί με άλλες ρυπογόνες ουσίες, μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση των καλλιεργειών αλλά και να προκαλέσει πρόωρους θανάτους.

Τι είναι όμως ακριβώς τα βιοκαύσιμα; Πρόκειται για οργανικά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται ανανεώσιμα καύσιμα και βασικό χαρακτηριστικό τους είναι οι χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα.

Σαφώς τα βιοκαύσιμα είναι ωφέλιμα γιατί μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά φαίνεται πως έχουν βλαβερές επιπτώσεις για την ποιότητα του αέρα.

Η λεύκα, η ιτιά και ο ευκάλυπτος αποτελούν τρεις από τις βασικές πηγές καυσόξυλων καθώς έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη, αλλά εκλύουν σε υψηλά επίπεδα το χημικό ισοπρένιο, το οποίο δημιουργεί τοξικό όζον όταν αναμειγνύεται με άλλες ρυπογόνες ουσίες στο φως του ηλίου.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της μελέτης και τους στόχους που έχει θέσει για την ενέργεια η Ε.Ε., μέχρι το 2020 το τοξικό αυτό όζον από τα καυσόξυλα θα μπορούσε να επιφέρει περί τους 1400 πρόωρους θανάτους το χρόνο, ενώ η παραγωγή σιταριού και καλαμποκιού θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1.5 δισ. δολάρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει προκαλέσει πάνω από 140.000 θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του ’70, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η καύση των βιοκαυσίμων θεωρείται ουδέτερη για την κλιματική αλλαγή διότι ο άνθρακας τον οποίο περιέχουν, έχει δεσμευτεί κατά την ανάπτυξη της οργανικής ύλης από την ατμόσφαιρα, στην οποία επανέρχεται μετά την καύση.
Κανόνη Κατερίνα 
http://www.enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews