Σαν σήμερα - Nina Simone !!!

Η Νίνα Σιμόν 
(21 Φεβρουαρίου 1933 - 21 Απριλίου 2003) ήταν τραγουδίστρια, στιχουργός και πιανίστρια.

Αν και οι ειδικοί την κατατάσσουν στους καλλιτέχνες της τζαζ μουσικής, η ίδια δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την τυποποίηση. 

Από γενική άποψη το έργο της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, από τη μπλουζ, τη ρυθμ΄εν΄μπλουζ έως τη σόουλ μουσική.
 
Η φωνή της χαρακτηρίζεται από πάθος, μεγάλες αναπνοές και τρέμουλο. Μια σπουδαία φωνή, που πρόσφερε αξέχαστες ερμηνείες στον χώρο της τζαζ και των μπλουζ.
Η Νίνα Σιμόν των αφηγηματικών και οργισμένων τραγουδιών, μα και των βαθιών μελωδικών αναζητήσεων των σπιρίτσουαλς και των γκόσπελ, η απαράμιλλη φωνή με τις μεγάλες επιτυχίες, αλλά και με τη δράση για τα δικαιώματα των μαύρων στην Αμερική, ήταν μια μεγάλη μορφή στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. 

Γεννημένη στη Βόρεια Καρολίνα, η Νίνα Σιμόν (το πραγματικό της όνομα ήταν Eunice Waymon) ήταν παιδί μιας πολυμελούς και πάμπτωχης οικογένειας.
 
Εχοντας από πολύ μικρή δείξει το εξαιρετικό ταλέντο της στο πιάνο και με τη βοήθεια μιας δασκάλας της, κατάφερε σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τους μαύρους της Αμερικής να σπουδάσει πιάνο στη διάσημη Μουσική Σχολή «Τζούλιαρντ» της Νέας Υόρκης.
Ο αγώνας για την επιβίωση την έκανε να αρχίσει από πολύ μικρή να τραγουδά σε κλαμπ, ενώ το 1959 κυκλοφόρησε ο πρώτος της δίσκος, που περιλάμβανε το περίφημο τραγούδι «I love You Porgy» του Τζορτζ Γκέρσουιν.
 
Από το πλούσιο ρεπερτόριό της ξεχώρισαν επίσης το «Mississippi Goddmαn», ένα οργισμένο κομμάτι - «κατηγορώ» για την κατάσταση των μαύρων στην Αμερική που το έγραψε η ίδια το 1963, το «Old Jim Crow», το «The King of Love is dead» για τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ κορυφαίος της δίσκος θεωρήθηκε από το κοινό και τους ειδικούς το θρυλικό «My Baby Just Cares For Me».

Η αισθαντική φωνή και η υπέροχη μουσική της Νίνα Σιμόν, εμπνέουν σήμερα τις σημαντικότερες νέες φωνές της παγκόσμιας σύγχρονης Jazz, world και soul σκηνής.

http://entertainment.in.gr

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)