Εισαγόμενη ρύπανση στην Αθήνα !!!

Μεταφερόμενα σωματίδια από τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια και τη Bόρεια Ιταλία με τη βοήθεια των ανέμων εγκαθίστανται στην πρωτεύουσα. 

"Περικυκλωμένη" από πηγές σωματιδιακής ρύπανσης είναι η Αθήνα, σαν να μην έφταναν τα ρυπαντικά φορτία που παράγονται εντός των τειχών της. Δεν είναι μόνο η σκόνη από την έρημο Σαχάρα, που επιβαρύνει σημαντικά την ατμόσφαιρα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Οπως αποδεικνύουν νέες επιστήμονες μελέτες, η Αθήνα βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό μεταφερόμενης ρύπανσης, που προέρχεται από μεγάλα αστικά συγκροτήματα της περιοχής, όπως η γειτονική Κωνσταντινούπολη, από τη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, τη βιομηχανική περιοχή της βόρειας Ιταλίας, όπως επίσης -αν και σε λιγότερο βαθμό- από τα αστικά και βιομηχανικά συγκροτήματα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Τη μεταφερόμενη ρύπανση καταγράφει μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο "Atmos-pheric Chemistry and Physics", στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος CITYZEN-FP7. Τα συμπεράσματα βασίζονται σε μετρήσεις τριών ετών (01/2006 - 12/2008).

"Η έρευνα συνεχίζεται και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Αθήνα μπορεί κάλλιστα να συναγωνιστεί σε ρύπανση μεγαλουπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Κάιρο, το Λονδίνο και το Λος Αντζελες", σημειώνει ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ Ευάγγελος Γερασόπουλος. 

"Ανάλογα με την κατεύθυνση των ανέμων και σε συνδυασμό με τη χημική ανάλυση των δειγμάτων κρίνουμε ποιες είναι οι κύριες πηγές από όπου μεταφέρονται σωματίδια στην Αθήνα", συμπληρώνει ο ίδιος.

Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων ταυτοποιεί πέντε βασικές τροχιές ανέμων. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει δυτικούς - βορειοδυτικούς ανέμους. Οπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις, οι άνεμοι που έχουν μεγάλο μήκος τροχιάς κι έρχονται απευθείας από τον Ατλαντικό είναι αυτοί που επιβαρύνουν λιγότερο την ατμόσφαιρα της Αθήνας.

Οι βορειοδυτικοί άνεμοι με μικρό μήκος τροχιάς, που μεταφέρουν αέριες μάζες από τις μεγαλουπόλεις και τα βιομηχανικά κέντρα της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης, μεταφέρουν σωματιδιακή ρύπανση, όχι όμως σημαντική, λόγω και των μέτρων που έχουν ληφθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αντίθετα, αξιοσημείωτος είναι ο σωματιδιακός φόρτος που φτάνει στην Αθήνα με τους βορειοανατολικούς και βόρειους ανέμους. 

Ενδεικτικό είναι πως οι βορειοανατολικοί άνεμοι με μεγάλη τροχιά, που μας έρχονται από την καρδιά της Ασίας, επιβαρύνουν την Αθήνα πολύ λιγότερο από αυτούς που φυσούν από την Κωνσταντινούπολη και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οπως επισημαίνεται στη μελέτη, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες της Κωνσταντινούπολης με τα 15 εκατομμύρια κατοίκους και οι πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε καλοκαίρι στη βόρεια ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας, επιβαρύνουν σημαντικά με σωματίδια την Αθήνα. 

Η ελληνική πρωτεύουσα δεν γλιτώνει ούτε με τους βοριάδες, αφού αυτοί μεταφέρουν μικροσωματίδια από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Βαλκανικής. Οσον αφορά τους καθαρά δυτικούς ανέμους το βάρος των επιστημόνων πέφτει σε αυτούς με τη μικρή τροχιά, που κουβαλούν ρυπαντικά φορτία από τη βιομηχανική περιοχή του Μιλάνου.


Η μεγαλύτερη, ωστόσο, επιβάρυνση προέρχεται από τους νότιους - νοτιοδυτικούς ανέμους που κουβαλούν σκόνη από την Αφρική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
www.ethnos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)