Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. 

Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη τους ως αγίου του απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σημερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του. Γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου.

Η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων. 

Οι χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα, την φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα ή και την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών. Η πίτα γίνεται με εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.
http://el.wikipedia.org

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ (Βέφα Αλεξιάδου)






Υλικά

  • 3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • 1 κουταλάκι σόδα

  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλο

  • 1 1/2 κουταλάκι κανέλα

  • 2/3 κούπας σπορέλαιο

  • 2 κούπες ζάχαρη

  • 2/3 κούπας χυμό πορτοκαλιού ή νερό ή γάλα

  • 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα

  • 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες

  • 3 αυγά


  • Ατομα: 20
    Χρόνος προετοιμασίας: 15'
    Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα

     Εκτέλεση

    Σ' ένα μεγάλο μπολ, 

    ανακατέψτε το αλεύρι 
    με τη σόδα, το γαρύφαλο 
    και την κανέλα. Χτυπήστε 1' στο μπλέντερ το λάδι 
    με τη ζάχαρη, τα αυγά και το χυμό πορτοκαλιού 
    και ρίξτε το μίγμα στο μπολ με τα στερεά υλικά.

    Ρίξτε επίσης τα καρύδια και τις σταφίδες κι ανακατέψτε 

    τα όλα μαζί μ΄ένα κουτάλι να ενωθούν. 
    Αδειάστε το μίγμα σε ταψάκι 
    με διάμετρο 28 εκ. βουτυρωμένο και αλευρωμένο. 
    Ψήστε τη φανουρόπιτα στους 175 βαθμούς Κελσίου, 
    1 ώρα περίπου. Βγάλτε την από το φούρνο 
    κι αφήστε τη να κρυώσει. 
    Τοποθετήστε στην επιφάνειά της, 
    μια χάρτινη δαντέλα και κοσκινίστε 
    μ' ένα σουρωτήρι ζάχαρη άχνη.

    Αφαιρέστε με προσοχή τη δαντέλα 

    και τα σχέδιά της θα αποτυπωθούν 
    στην επιφάνεια της φανουρόπιτας. 
    ΄Η αλλιώς, πασπαλίστε την απλώς
     με λίγη ζάχαρη άχνη.

    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!