Στη Μελισσοκομία τρύγος εννοείται η εξαγωγή του μελιού από την κυψέλη και πιο συγκεκριμένα από την κηρήθρα. Περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια: Πρώτα γίνετε η επιλογή των κηρηθρών ανάλογα με την ωριμότητά του μελιού που προϋποθέτει η κηρήθρα να είναι σφραγισμένη, να έχει τελειώσει δηλαδή η επεξεργασία που απαιτείται από τις μέλισσες. Εφόσον γίνει η επιλογή των κηρηθρών, ακολουθεί το τίναγμά τους και το βούρτσισμα με μαλακές βούρτσες για να απομακρυνθούν οι μέλισσες. Στο επόμενο στάδιο με κατάλληλα εργαλεία γίνετε η εξαγωγή του μελιού. πρώτα οι κηρήθρες απολεπίζονται με ειδικές θερμαινόμενες λάμες και στη συνέχεια τοποθετούνται στο μελιτοεξαγωγέα, ένα μηχάνημα που με περιστροφική κίνηση εξάγει το μέλι απ' τις κηρήθρες. Στη συνέχεια συλλέγουμε το μέλι στη βάση του μελιτοεξαγωγέα το οποίο εφόσον φιλτραριστεί αποθηκεύουμε σε δοχεία. Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθήστε τη διαδικασία απολέπισης (αποσφράγισης) της κηρήθρας, καθώς επίσης και την εξαγωγή του μελιού με φυγόκε
Σχόλια
by anna m.