Τί είναι τα «pingbacks», τί τα «trackbacks» και ποιά η διαφορά τους;

Όσοι ασχολούνται με blogs και δημοσιεύουν άρθρα έχουν σίγουρα δεί ή ακούσει τι λέξεις «pingback» και «trackback».

Τί είναι όμως και τι σημαίνουν αυτοί οι όροι;


Pingback
 

Τα Pingbacks είναι ένας μηχανισμός επικοινωνίας μεταξύ των blogs.

Xρησιμοποιείται για να ειδοποιεί τους bloggers, όταν κάποιος χρήστης δημοσιεύει ένα σύνδεσμο προς κάποιο από τα άρθρα τους. Κατά τη δημοσίευση μιας ανάρτησης, ο μηχανισμός pingbacks του blog ελέγχει το κείμενό σας για συνδέσμους προς άλλα blogs.


Κάθε σύνδεσμος ελέγχεται και εφόσον αποτελεί έγκυρο προορισμό, το pingback καταγράφεται επιτυχώς στην αντίστοιχη ανάρτηση του blog στο οποίο αναφερθήκατε, εφόσον αυτό έχει ενεργοποιημένο τον αντίστοιχο μηχανισμό.


Τα επιτυχή pingbacks προστίθενται στο τέλος της ανάρτησης με τη μορφή σχολίου.


Μπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα pingbacks στα άρθρα σας, αλλά και την αυτόματη δημιουργία pingbacks κατά τη δημοσίευση των αναρτήσεών σας μέσω των ρυθμίσεων του blog σας.


Trackback
 

To trackback είναι ο πλεόν μοντέρνος και αποτελεσματικός τρόπος δημιουργίας διαδραστικής διασύνδεσης μεταξύ των websites. Όλα τα σύγχρονα websites και ιστολόγια υποστηρίζουν τη μέθοδο του trackback.

Το trackback μας βοηθάει να ειδοποιήσουμε έναν συγγραφέα ότι κάτι που γράψαμε είναι σχετικό με ό,τι έγραψε στο δικό του Website/Blog, ακόμα και αν δεν έχουμε βάλει αποκλειστικό σύνδεσμο στο δικό του άρθρο.


Αντί να φτιάξουμε λοιπόν έναν σύνδεσμο στο κείμενό μας, πάμε στο άλλο site και βρίσκουμε το Trackback URI (ουσιαστικά πρόκειται για έναν σύνδεσμο) για την ανάρτησή του, στο οποίο κολλάει η απάντησή μας. Κάνουμε δεξί κλικ στο Trackback URI και Copy Address. Επανερχόμαστε στη δική μας ανάρτηση που δεν έχουμε ακόμη δημοσιεύσει και βρίσκουμε ένα κουτάκι που γράφει Trackbacks ή κάτι ανάλογο. Ρίχνουμε εκει μέσα αυτόν τον σύνδεσμο.


Μόλις ολοκληρώσουμε την απαραίτητη (πολύ απλή) διαδικασία του trackback, εμφανίζεται στα σχόλια του άρθρου του άλλου συγγραφέα, αυτό που γράψαμε σχετικά με το άρθρο του!.
Έτσι θα πάρει την απάντηση του, χωρίς να επισκεφθεί το blog μας…

Με τη διαδικασία του ‘trackback’ δημιουργούμε δεσμούς διασύνδεσης με άλλα websites, έτσι ώστε όταν οι επισκέπτες διαβάζουν ένα άρθρο να μπορούν να διαβάσουν και όσα έχουν γραφεί σχετικά με αυτό σε άλλα websites. Πολύ μεγάλη ευκολία!


Μια άλλη χρήση, εξίσου ωφέλιμη για τους αναγνώστες, είναι πως με τα trackbacks μπορεί να δημιουργηθεί ένα ring από posts που αφορούν στο ίδιο θέμα. Εάν δηλαδή γράψουμε κάτι για κάποιον ή κάτι μπορούμε να βρούμε ανάλογα κείμενα στο διαδίκτυο, σε άλλα blogs και να τα κάνουμε trackback. Εάν κάποιος χρήστης επισκεφθεί εκείνα τα sites, θα μπορεί να δει πως κι εμείς γράφουμε για το ίδιο θέμα.


Στην μπλοκόσφαιρα θεωρείται πιο σωστό να χρησιμοποιούμε trackbacks καθώς διευκολύνουν τη συνέχεια μιας συζήτησης.

clopyandpaste.blogspot.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)