Η NASA παύει να ελπίζει ότι το Spirit επιζεί στον Άρη !!!

Πασαντίνα
Ξεπέρασε την εγγύησή του κατά σχεδόν επτά χρόνια, περπάτησε ως πρωτοπόρος στο χώμα ενός ξένου κόσμου και, τελικά, πέθανε σαν ήρωας. Το Spirit δεν είναι πια κοντά μας -η NASA ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια να επικοινωνήσει με το ρομπότ. Η υπηρεσία θα αφοσιωθεί τώρα στο δίδυμο αδελφάκι του, το ρομποτικό γεωλόγο Opportunity, που συνεχίζει την εξερεύνηση ακάθεκτος.

Η τελευταία απόπειρα επικοινωνίας με το Spirit πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσε η NASA. «Σε παρακαλούμε, τηλεφώνησέ μας σπίτι» έλεγε ουσιαστικά το ύστατο μήνυμα που μετέδωσε το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL), το οποίο διαχειρίζεται τη διπλή αποστολή.


Τα δίδυμα ρομπότ προσεδαφίστηκαν σε σχεδόν αντιδιαμετρικές περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη το 2004. Η αποστολή προγραμματιζόταν να διαρκέσει μόλις τρεις μήνες, ωστόσο τα ρομπότ αποδείχθηκαν πολύ σκληρά για να πεθάνουν τόσο νωρίς.


Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα εξάτροχα ρομπότ προσέφεραν τις πρώτες αδιάσειστες ενδείξεις για το υγρό, φιλόξενο παρελθόν του Άρη, που σήμερα είναι μια σκονισμένη, κατεψυγμένη έρημος.


Το Spirit, όμως, ήταν εξαρχής το πιο άτυχο από τα δύο ρομπότ. Σε αντίθεση με το Opportunity, που είχε προσεδαφιστεί σε μια περιοχή με πλούσιες γεωλογικές ενδείξεις, το Spirit χρειάστηκε να τραβήξει την ανηφόρα για να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις: το 2005, σκαρφάλωσε έναν λόφο στο ύψος του Αγάλματος της Ελευθερίας.


Περίπου ένα χρόνο αργότερα, το 2006, το Spirit κουτσάθηκε όταν έχασε έναν από τους μπροστινούς τροχούς. 'Έκτοτε προχωρούσε μόνο με την όπισθεν, μέχρι που χάλασε και μια δεύτερη ρόδα το 2009, οπότε το ρομπότ ακινητοποιήθηκε στην άμμο.


Το κοντέρ έμεινε κολλημένο στα 7,72 χιλιόμετρα.


Η αιτία θανάτου, όμως, δεν ήταν η παράλυση αλλά το σκοτάδι και η παγωνιά. Με την έλευση του τελευταίου αρειανού χειμώνα, το Spirit αδυνατούσε να συλλέξει αρκετή ηλιακή ενέργεια. Οι υπεύθυνοι του JPL προσπάθησαν να στρέψουν τους ηλιακούς συλλέκτες προς την ασθενική λιακάδα, με την ελπίδα ότι το ρομπότ θα ξυπνούσε με τον ερχομό της άνοιξης.


Αυτό, όμως, δεν συνέβη. «Δεν πιστεύουμε πλέον ότι υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να ξανακούσουμε από το Spirit» εκτιμά τώρα η NASA.


«Τερματίζουμε τις προσπάθειες να ανακτήσουμε την επικοινωνία [...] με το Spirit, που επικοινώνησε τελευταία φορά με τη Γη στις 22 Μαρτίου 2010» ανακοίνωσε.


Η ελπίδα, πάντως, πεθαίνει τελευταία. Οι δορυφόροι που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον Άρη θα συνεχίσουν να επαγρυπνούν για ενδεχόμενο σήμα από το Spirit μέχρι τα τέλη Μαΐου.


Στο μεταξύ, η NASA θα αφιερώσει περισσότερους πόρους στην αποστολή του Opportunity, που κοστίζει γύρω στα 13 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.


Το ρομπότ έχασε μεν τον δίδυμο αδελφό του, σύντομα όμως θα έχει νέα παρέα: το φθινόπωρο η NASA εκτοξεύει το πυρηνοκίνητο ρομπότ Curiosity, σε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου, το οποίο θα αναλάβει να εξετάσει αν ο Άρης διέθετε ποτέ κατάλληλο περιβάλλον για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής.

news.in.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)