ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ !! (Ο παράδεισος της Ελλάδας !!! )

Είναι ένα μικρό ψαρονήσι νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Παλιότερα διέθετε έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα με σκάφη παράκτιας αλιείας. Τα περισσότερα από αυτά ήταν τρεχαντήρια.
Η Ελαφόνησος έχει πέντε-έξι εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους που ξεχειμωνιάζουν στο νησί. Το καλοκαίρι όμως συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο. Φημίζεται για τις γαλαζοπράσινες παραλίες της με τους αμμόλοφους και τα κέδρα.
Το νησί  αποτελείται από το χωριό της Ελαφονήσου και τους οικισμούς Καπάρι, Σίμος και Κάτω Νησί. Η Ελαφόνησος, η Νεάπολη και τα υπόλοιπα χωριά στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου αποτελούν τα Βάτικα.
Από τα αρχαία χρόνια -όπως αναφέρεται από τον Παυσανία- πολλά ήταν τα ιερά της Αρτέμιδος στην Ελαφόνησο. Υπήρχε πλούσιο κυνήγι και πλήθος μικρόσωμων ελαφιών κόκκινου χρώματος, απ’ όπου πήρε το όνομα του το νησί.
Η Ελαφόνησος κατοικήθηκε από τους σημερινούς του κατοίκους το 1850, μετά την οριστική προσάρτησή του στην Ελλάδα ύστερα από ελληνοαγγλική διένεξη. Το 1947 αποτέλεσε ανεξάρτητη κοινότητα, υπό την προεδρία του κοινοτάρχη Παναγή Ψαρομμάτη.
Τον Αύγουστο στην Ελαφόνησο γιορτάζουν τη γιορτή της Μαρίδας. Οι μικροί ντόπιοι του νησιού, χορεύουν παραδοσιακούς τοπικούς και νησιώτικους χορούς. Το Δεκαπενταύγουστο γίνεται ολονυκτία στην Παναγία την Κατωνησιώτισσα, ενώ τα παιδιά μαζεύονται στην παραλία του Κάτω Νησιού και ανάβουν φωτιές. Ανήμερα της Παναγίας έχουμε πανηγύρι στον προαύλιο της εκκλησίας.
Η Ελαφόνησος έχει πολλά μικρά εκκλησάκια και ξωκλήσια διάσπαρτα σε όλο το νησί, άλλα παλιά και άλλα πρόσφατα χτισμένα. Τα περισσότερα από αυτά είναι τάματα των ντόπιων σε Αγίους, ενώ κάποια είναι προσβάσιμα μόνον από τη θάλασσα.
Δείτε το βίντεο :
Η Ελαφόνησος απλώνεται μπροστά στον κόλπο των Βατίκων. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών κατοικείται από τα αρχαία χρόνια.
Το σημερινό της όνομα, η Ελαφόνησος το οφείλει στο πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους. Μάλιστα σύμφωνα με τον Παυσανία στην περιοχή υπήρχαν αρχαία ιερά της Θεάς Άρτεμις, τα οποία ιδρύθηκαν εκεί λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI).
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή σχετικά με την ονομασία της περιοχής λέγεται ότι κάποτε προσάραξε ένα καράβι που ήταν φορτωμένο με ελάφια. Ένα θηλυκό, το οποίο εγκυμονούσε, ξέφυγε και πέρασε στο έρημο τότε νησί. Μέσα σε λίγα χρόνια γέμισε ο τόπος από ελάφια. Όταν το νησί κατοικήθηκε τα σκότωσαν οι κυνηγοί αλλά η ονομασία έμεινε.
Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τους αρχαίους χρόνους ήταν γνωστή με την ονομασία Όνου Γνάθος. Η Ελαφόνησος φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες της. Διαθέτει πολλές αμμουδιές με εξωτική ομορφιά οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής και γενικότερα του νομού Λακωνίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η φημισμένη παραλία του Σίμου (το δίδυμο Φράγκος – Σαρακίνικο) που βρίσκεται στην νότια πλευρά του νησιού. Τη συναντάμε απέναντι από τα Κύθηρα. Χαρακτηριστικό της είναι το σμαραγδένιο χρώμα των νερών της θάλασσας και η απέραντη λευκόχρυση αμμουδιά της. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Ο επισκέπτης μαγεύεται από την εξωτική ομορφιά που αντικρίζει. Η παραλία τον Αύγουστο γεμίζει με χιλιάδες συστάδες λευκά κρίνα της θάλασσας, τα οποία δημιουργούν μια εικόνα παραμυθένια.























                            

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
πιστευω οτι θα περασω τελεια αμα παω
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
τι τελεια που ειναι αμα πας βαλλε κι αλλες πληροφριες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)