Τρίτη, 30 Απριλίου 2013

Πάσχα εν Πόντω - Δύο υπέροχα έθιμα !!!

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας: «τουρνίκες» και «καθίζω τζιχτζιράνο»

της Λένας Σαββίδου

Ο πλούτος των εθιμικών δρώμενων της Μεγάλης Εβδομάδας που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο, είναι ασύλληπτου εύρους και ομορφιάς. Ο χρόνος, δυστυχώς, πολλά από αυτά τα θάμπωσε στη μνήμη κι άλλα τα παρ άλλαξε στο πέρασμα του. 

Το ευτυχές όμως είναι πως μέσα από λαογραφικές μελέτες και καταγραφές πολύ μεγάλο μέρος τους έχει διασωθεί κι έτσι ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ως κομμάτια του «εορταστικού» βίου μας, μπορούμε να τα εντοπίσουμε, να τα μελετήσουμε και φυσικά να τα ματ αγαπήσουμε και να τους ξαναδώσουμε «ανάσα», εντάσσοντας τα στην σύγχρονη πραγματικότητα μας.

Ένα πολύ όμορφο έθιμο που μας έρχεται από την περιοχή του Ακ Νταγ Ματέν είναι οι Τουρνίκες.
Το έθιμο αυτό το κατέγραψε ο Γ. Φωτιάδης στην εργασία του «Από τα πασχαλινά έθιμα του Ακ Δαγ Μαδέν» που δημοσιεύτηκε στον 38ο τόμο του Αρχείου Πόντου.
Οι τουρνίκες ήταν τα αυγά που οι νοικοκυρές έβαφαν κι ετοίμαζαν για την Λαμπρή. Στο Ακ Νταγ Ματέν σε αντίθεση με ότι σήμερα επικρατεί, τα αυγά τα έβαφαν το Μεγάλο Σάββατο. 

Η συνήθεια να βάφονται αυγά ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, κατά τον Φωτιάδη που φέρει στο φως και τη σχετική μαρτυρία, δεν έχει γνωστή προέλευση.
Προσωπικά το θυμάμαι να συμβαίνει και στο δικό μας σπίτι-είμαστε πρόσφυγες από το χωριό Σιον (Επαρχίας Χαλδίας, τμήμα Χεροιάνων-Κελκίτ)- τουλάχιστον 40 χρόνια πριν, αρχές δεκαετίας του 70 και σταδιακά να εκλείπει και τα αυγά να βάφονται σταθερά πλέον την Μεγάλη Πέμπτη. 

Οι τουρνίκες δεν ήταν αποκλειστικά κόκκινα αυγά αλλά έχαιραν πλήθος χρωμάτων, όπως είναι το κίτρινο, το γαλάζιο και το πράσινο και πέραν των ωραίων χρωμάτων τους ήσαν πλουμιστές με όμορφα σχέδια. Τα αυγά που θα βαφόταν το Μεγάλο Σάββατο τα διάλεγαν από τα μέσα περίπου της Σαρακοστής και τα ξεχώριζαν σε εξαιρετικά γερά και σε…συνηθισμένα. Τα γερά έμεναν ξέχωρα από τα υπόλοιπα και ξέχωρα βαφόταν.

Ένα δεύτερο έθιμο που σχετίζεται με το βάψιμο των αυγών και που κι αυτό μας έρχεται από την περιοχή του Ακ Νταγ Ματέν, το παραθέτει πάλι ο Γ. Φωτιάδης στην παραπάνω αναφερθείσα μελέτη του και είναι το «καθίζνε τζιχτζιράνο». 

Το έθιμο αυτό το κρατούσαν οι μερακλήδες του τσουγκρίσματος των αυγών και σκοπό είχε να δώσει αυγά τέτοια που κυλούν και στέκονται στη μύτη και κατά το σπάσιμο τους ακούγεται θόρυβος σαν να σπάζει κέλυφος σαλιγκαριού. 

Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποιούσαν τη χόβολη.
Την άνοιγαν και πάνω στη πυρακτωμένη πλάκα της έστρωναν στάχτη. Πάνω σε αυτή τη στάχτη τοποθετούσαν τα αυγά με τη μύτη προς τα κάτω και τα σκέπαζαν με ένα κιούπι. (Το κιούπι είναι το πήλινο σκεύος που σήμερα θα λέγαμε μικρό κανάτι ή μικρό πιθάρι). Από πάνω έριχναν τα αναμμένα κάρβουνα, τη χόβολη δηλαδή. 

Μέσα σε 24 ώρες ότι υπήρχε στο εσωτερικό του αυγού κατακαθόταν στη μύτη αυτού, ξεραινόταν, κολλούσε στον φλοιό και γινόταν σαν ένα σώμα με αποτέλεσμα όπως κι αν κυλούσε το αυγό να έρχεται να κάθεται στη μύτη, μιας κι εκεί πλέον είχε μετατοπιστεί κι όλο το βάρος του. Κατά το σπάσιμο αυτών των αυγών, όπως προαναφέρθηκε, δημιουργούταν ήχος ιδιαίτερος και οι μερακλήδες πρόβαλλαν το… μεράκι τους.

Σήμερα ο χρόνος που διαθέτουμε στο να προετοιμαστούμε για τη Λαμπρή ολοένα και λιγοστεύει. Αυτό μας αναγκάζει να σβήνουμε από το τεφτέρι μας, όσα μας καθυστερούν από τις επείγουσες εργασίες μας ή να τα αντικαθιστούμε με ότι γίνεται ταχύτερα κι ευκολότερα.

Έτσι, αγοράζουμε τα κουλουράκια έτοιμα ψημένα από το φούρνο, τα τσουρέκια τα παραγγέλνουμε στο ζαχαροπλαστείο γιατί που χρόνος να ζυμώσουμε και τα τελευταία χρόνια δε βάφουμε μήτε αυγά μιας και κυκλοφορούν καλοβαμμένα και καλογυαλισμένα πασχαλινά αυγά στα ράφια των υπεραγορών. 

Ας αναλογιστούμε όμως τι χάνουμε έτσι…κι όχι μόνον μέσα από τον κόσμο των ηθών και των εθίμων μας, μα κυρίως μέσα από την ίδια μας την ψυχή που πλέον ξεχνά να ευφραίνεται και να αγάλλεται. Ξεχνά να συμμετέχει και να δημιουργεί.

http://epontos.blogspot.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΓΛΑΥΚΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ: Το 11% των Ελλήνων κινδυνεύει άμεσα να προσβληθεί από υδατογενείς ιογενείς λοιμώξεις !!!

Το 11% των Ελλήνων κινδυνεύει άμεσα να προσβληθεί από υδατογενείς ιογενείς λοιμώξεις αν έρθει σε επαφή με θάλασσα ή με νερά ποταμών μολυσμένα με ιούς, καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί να αυξήσει την παρουσία των ιών στο υδάτινο στοιχείο.

Η πρόβλεψη αυτή προέρχεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Viroclime», το οποίο είχε στόχο την παρακολούθηση της παρουσίας ιών στο υδάτινο περιβάλλον, την εκτίμηση κινδύνου για τη δημόσια υγεία από την ύπαρξή τους, καθώς και την αναβάθμιση των εργαλείων για την παρακολούθησή τους. Χρησιμοποιήθηκαν πιλοτικά πέντε οικοσυστήματα από αντίστοιχες χώρες: την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ενδεχόμενα περιστατικά υδατογενών λοιμώξεων που θα προκαλούνταν σε κάθε περιοχή από την παρουσία ιών, όπως απορρέει από την έρευνα, φέρνουν την Ουγγαρία στην πρώτη θέση, την Ελλάδα στη δεύτερη, την Ισπανία στην τρίτη, τη Σουηδία στην τέταρτη και τη Βραζιλία στην τελευταία θέση.

Στο τριετές αυτό πρόγραμμα, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, συμμετείχε το University of Aberystwyth και το Public Health Wales NHS Trust της Μ. Βρετανίας, το University of Barcelona και το Catalan Institute of Climate Science της Καταλονίας (Ισπανία), το University of Umea της Σουηδίας, το Institute Oswaldo Cruz της Βραζιλίας, το National Institute for Environmental Health της Ουγγαρίας και η Μονάδα Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας του Εργαστηρίου Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικό υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής Α. Βανταράκη.

Χαλεπός καιρός
Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η αύξηση κυρίως των ακραίων καιρικών φαινομένων είναι εκείνη που συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση της παρουσίας των υδατογενών ιών, ενώ οι έντονες βροχοπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερχείλιση λυμάτων από εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και στην επιμόλυνση γειτονικών υδάτινων οικοσυστημάτων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ως πιλοτικό μοντέλο της κίνησης και της παρουσίας ιών στο υδάτινο περιβάλλον χρησιμοποιήθηκε η περιοχή του ποταμού Γλαύκου στην Πάτρα. Από τον ποταμό, τη θάλασσα στην οποία εκβάλλει αλλά και από την είσοδο και την έξοδο του γειτονικού σταθμού βιολογικού καθαρισμού ελήφθησαν πάνω από 280 δείγματα νερού σε διάστημα 18 μηνών.

Στο πλαίσιο του έργου αξιοποιήθηκαν όλες οι νέες τεχνολογίες ανάλυσης της παρουσίας ιών στο υδάτινο περιβάλλον για την ποσοτική ανίχνευση των ιών-στόχων, αλλά και για να προσδιοριστεί εάν η πηγή μόλυνσης ήταν ανθρώπινη ή ζωική. 

Ανιχνεύθηκαν, λοιπόν, υδατογενείς ιοί, όπως νορο-ιοί, και ο ιός της ηπατίτιδας Α σε όλες τις κατηγορίες δειγμάτων νερού. 

Στο πρόγραμμα διαπιστώθηκε ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της μέτρησης των βακτηριακών δεικτών που καθορίζουν την ποιότητα του νερού και το οποίο μπορεί να είναι χαμηλό, η ύπαρξη υδατογενών ιών μπορεί να καταστήσει επισφαλή τα νερά.

Μέχρι σήμερα, ακατάλληλα νερά θεωρούνταν εκείνα στα οποία ανιχνεύονταν βακτήρια (Ε. Coli, εντερόκοκκοι), όμως τελικά διαπιστώθηκε ότι οι ιοί είναι η πιο πιθανή αιτία υδατογενούς γαστρεντερίτιδας. Είναι περισσότερο επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και η παρουσία τους δεν συσχετίζεται, ούτε προβλέπεται από την παρουσία των βακτηρίων.
http://www.dete.gr

ΚΡΟΝΟΣ - Εντυπωσιακές εικόνες από την αποστολή της NASA !!! (Video)

Πέρα από κάθε ανθρώπινο, ή σωστότερα γήινο, μέτρο μοιάζει να είναι ο τεράστιος κυκλώνας που αιχμαλώτισαν οι κάμερες του διαστημικού οχήματος Cassini που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο.

Οι εντυπωσιακές εικόνες τραβήχτηκαν στις 27 Νοεμβρίου του 2012, αλλά μόλις σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας από τους υπεύθυνους της NASA.
Διαστάσεις και νούμερα τρομάζουν! Μόνον το “μάτι” του κυκλώνα μετρήθηκε στα 2.000 χιλιόμετρα, περίπου 20 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο όρο ενός “τυπικού” κυκλώνα στην επιφάνεια της γης. 

Η εξωτερική περίμετρος του κυκλώνα “ταξιδεύει” με ταχύτητες που ξεπερνούν τα 530 χιλιόμετρα την ώρα και συνολικά το μέγεθός του υπολογίστηκε σε περίπου 12 φορές (!) το μέγεθος της Αγγλίας...


http://www.defencenet.gr

Το ελληνικό αεροσκάφος τύπου STEALTH «ARCHON SF 1» !!! (Video)

ΔΕΙΤΕ το πρώτο ΕΛΛΗΝΙΚΟ αεροσκάφος ''ARCHON SF 1'' σε πτήσεις, όπου κάνει τον ΚΟΣΜΟ να παραμιλά και τους Αμερικανούς να τρέχουν... Αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρθηκαν για αεροσκάφος που έφτιαξε ο Έλληνας αστυνομικός  Γιώργος Ηλιόπουλος, κατασκευαστής από την Φλώρινα.

Δεν είναι αεροναυπηγός, ούτε μηχανικός αεροσκαφών, ούτε καν τεχνικός οποιασδήποτε ειδικότητας....Απλά είναι Αστυνομικός...με πάθος και μεράκι όμως για την αεροπλοΐα...είναι και ο πρόεδρος της αερολέσχης Φλώρινας.Ύστερα από κοπιαστική δουλειά και 3000 τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου το κατασκεύασε και σε κανονικό μέγεθος, χρησιμοποιώντας αεροπορικό αλουμίνιο και ο «Άρχων», όπως το ονόμασε, έκανε το πρώτο του ταξίδι στους αιθέρες.
Πρόκειται για ένα υπερελαφρό αεροσκάφος μόλις 200 κιλά, με κινητήρα μόλις 46 ίππων, μονοθέσιο, που μοιάζει με μαχητικό (άλλωστε τα περισσότερα μέρη του είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο που χρησιμοποιείτε στην αεροναυπηγική) με πολλές καινοτόμους σχεδιασμούς σε παγκόσμια κλίμακα (αν προσέξετε στις λεπτομέρειες σχεδίου του τείνει σε τεχνολογία STEALTH) και μάλιστα για αυτό το συγκεκριμένο αεροπλάνο έχει δεχθεί πάρα πολλά email και τηλεφωνήματα από αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν εμπορικά.

Η Πολεμική Αεροπορία, του επιφύλαξε θερμή υποδοχή...αλλά μέχρι εκεί...γιατί το κράτος που θα έπρεπε να έχει ήδη κινηθεί, κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Φανταστείτε, ότι για να πάρει άδεια να πετάξει από τις Ελληνικές αρχές είδε και απόειδε ο κατασκευαστής, με αποτέλεσμα να απευθυνθεί στην Ιταλία. Ναι, στην Ιταλία, γι' αυτό και τα διακριτικά ''νηολόγησής'' του φέρουν στα αρχικά το γράμμα ''Ι-Α281''

Αμερικανικές εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εμπορική αξιοποίηση του αεροπλάνουΣυνέχεια εδώ
http://www.pentapostagma.gr

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Ακροβατικά πάνω από φαράγγι 330 μέτρων βάθους !!! (Video)

Οι επικίνδυνες αποστολές δεν τρομάζουν τον Eskil Ronningsbakken.

Ένας νορβηγός ακροβάτης εκτελεί εναέρια ακροβατικά πάνω από ένα βαθύ φαράγγι στην κεντρική Κίνα. 
Ο Eskil Ronningsbakken δεν πτοείται από τα 330 μέτρα… κάτω του και προχωρά στην εκτέλεση επικίνδυνων ασκήσεων στη γέφυρα Aizhai, που βρίσκεται στην επαρχία Hunan.

Ο Ronningsbakken συνηθίζει να εκτελεί επικίνδυνα ακροβατικά σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και τοποθεσίες. Μια φορά είχε περπατήσει επάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί, που ένωνε δύο αερόστατα, γράφει ο Guardian.


http://www.newsbeast.gr

Το ζευγάρι που φοράει τα ίδια ρούχα εδώ και 30 χρόνια !!!

Ιστορία απόλυτης αφοσίωσης, ή η επιτομή της εκκεντρικότητας;

Είναι ζευγάρι εδώ και 30 χρόνια και φοράνε παρόμοια ρούχα, φτιαγμένα από το ίδιο υλικό. Πρόκειται για τους Donald και Nancy Featherstone από τη Μασαχουσέτη.
Δύο μόλις χρόνια μετά το πρώτο τους ραντεβού, η Nancy αποφάσισε να ράψει για τον σύντροφο της ένα μπλουζάκι, ακριβώς ίδιο με ένα δικό της.
Όπως δηλώνει σήμερα, ο σύντροφος της ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που από εκείνη την ημέρα και μετά, αποφάσισαν να φοράνε παρόμοια ρούχα. Ακόμα και τις μέρες και ώρες που δεν είναι μαζί, συνεννοούνται για το τι θα φορέσουν έτσι ώστε να είναι ίδιοι.
Η 60χρονη Nancy, που είναι σχεδιάστρια στο επάγγελμα, έχει μέχρι σήμερα φτιάξει 600 πανομοιότυπα ρούχα για εκείνη και τον άντρα της. Και συνεχίζει ακάθεκτη.
Σε μία από τις φωτογραφίες, διακρίνονται με τις ίδιες πιτζάμες και τον σκύλο τους, ο οποίος φοράει και αυτός, τα ίδια ρούχα με τα αφεντικά του.
Η εμμονή των δύο πάντως έχει καλλιτεχνικές ρίζες, καθώς ο Donald, είναι ο "πατέρας" των πλαστικών, ροζ φλαμίνγκο που έχουν κοσμήσει πολλές από τις εκθέσεις του σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βερολίνο.
Πηγή: nydailynews 

Το Ελληνικό γιαούρτι γίνεται ανάρπαστο στην Αγγλία !!!

Αύξηση – ρεκόρ που αγγίζει το 30% κατέγραψαν οι πωλήσεις Ελληνικού τύπου γιαουρτιού στη Βρετανική αγορά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει έρευνα του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο, η κατηγορία «Ελληνικού τύπου γιαούρτι» (Greek style) κατέγραψε, κατά τη διάρκεια του 2012, εντυπωσιακή αύξηση, τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο είδος διατροφής, κατά 30% σε όγκο πωλήσεων και 43% σε αξία. 

Επισημαίνεται ότι στη κατηγορία περιλαμβάνονται τόσο τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα τα οποία ονομάζονται ‘Greek yoghurts’ όσο και τα παρασκευασμένα στην Αγγλία, που ονομάζονται ‘Greek style’. 

Παράλληλα το απλό και φυσικό γιαούρτι είχε σημαντική αύξηση όγκου πωλήσεων περίπου κατά 18%. Το γιατί βέβαια συνέβη αυτή η ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις συγκεκριμένα του Ελληνικού γιαουρτιού στην Αγγλία, είναι ένα μυστήριο αφού το Ελληνικό γιαούρτι υπάρχει στη Βρετανική αγορά εδώ και δεκαετίες. Παρόλα αυτά αποτελεί σίγουρα ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός.
http://www.ecotimes.gr

Ξύλινα φωτοβολταϊκά το μέλλον της ηλιακής ενέργειας !!! (video)

Ξύλινες ηλιακές κυψέλες, οργανικές και 100% ανακυκλώσιμες, ανέπτυξε το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Γεωργίας, με επικεφαλής τον Δρ. Bernard Kippelen, καθηγητή υπολογιστικής και ηλεκτρικής μηχανικής.

Στην προσπάθειά τους να καταστήσουν την ηλιακή τεχνολογία, όχι μόνο ανανεώσιμη αλλά και βιώσιμη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα χημικά συστατικά του ξύλου των δέντρων και άλλων φυτών μπορούν να επιτελέσουν τις ίδιες λειτουργίες με τα βιομηχανικά υλικά.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν κομμάτια ξύλου για να δημιουργήσουν μια λεπτή, διάφανη ταινία νανο-κρυστάλλων κυτταρίνης.
Αυτή η βιοδιασπώμενη ταινία επιτρέπει στο φως να φτάσει τους οργανικούς ημι-αγωγούς που μετατρέπουν τις ακτίνες του ήλιου σε ηλεκτρικό ρεύμα στην κυψέλη.

Οι οργανικές, ξύλινες κυψέλες είναι το ίδιο αποδοτικές με τις συμβατικές και διαλύονται με ευκολία όταν βυθιστούν στο νερό.

Αυτό σημαίνει ωστόσο ότι διαλύονται και με τη βροχή. 
Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα, επίσης οργανικό, προστατευτικό στρώμα, το οποίο θα εμποδίζει το νερό της βροχής να εισέλθει στην κυψέλη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ξύλινες κυψέλες δεν θα ωφελήσουν μόνο το περιβάλλον αλλά και τη βιώσιμη βιομηχανία ξυλείας, καθιστώντας το ξύλο απόλυτη πηγή ενέργειας τον 21ο αιώνα.http://www.econews.gr

Η Google εξαγόρασε τη Wavii έναντι 23 εκατ. ευρώ !!!

Η αμερικανική εταιρεία Google ανακοίνωσε την εξαγορά της υπηρεσίας ροής ειδήσεων Wavii έναντι τιμήματος που φτάνει τα 23 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το BBC. 
 
Η Wavii προσφέρει εξατομικευμένες ειδησεογραφικές υπηρεσίες στους χρήστες της με περιλήψεις των σημαντικότερων γεγονότων, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
Παράλληλα, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει μέσω της Wavii όλες τις σχετικές αναδημοσιεύσεις και σχόλια των ειδήσεων που τον ενδιαφέρουν από διάφορα μπλογκς αλλά και το Twitter.
 
Σύμφωνα με αναφορές διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης, για την απόκτηση Wavii ενδιαφέρθηκε έντονα η Apple, η οποία επιθυμούσε να ενσωματώσει την υπηρεσία στην τεχνολογία Siri, για τις «έξυπνες» συσκευές κινητής τηλεφωνίας iPhone. 
 
Ωστόσο, η Google ήταν τελικώς εκείνη που κατάφερε να εξαγοράσει την Wavii. Η Wavii ιδρύθηκε από πρώην στελέχη της Amazon και της Microsoft πριν από μόλις έναν χρόνο.
 
http://www.real.gr

Φυσικές Βαφές για τα Πασχαλινά Αυγά !!! (πως φτιάχνουμε τη βαφή)

 Αρκετά μεταλαγμένα και καρκονιγόνα βάλαμε στο τραπέζι μας. Φτάνει πια...

Το Πάσχα πλησιάζει και φυσικά και ώρα για να βάψει κανείς τα αυγά του. Ποια είναι η καλύτερη βαφή; Οι βαφές που πωλούνται στην αγορά για αυγά αναφέρουν ότι δεν είναι τοξικές, ότι δηλαδή είναι κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν σε τρόφιμα. 

Ωστόσο αν και σπάνια το χρώμα θα εισχωρήσει και θα πάει στο αυγό, καλό είναι να γνωρίζεις ότι οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται για τα αυγά είναι οι ίδιες που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε κανονισμό να έχουν προειδοποιητικό μήνυμα τα τρόφιμα που περιέχουν αυτές τις χρωστικές που να αναφέρει ότι τα συστατικά αυτά «μπορεί να έχουν παρενέργειες στη δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών». 

Συγκεκριμένα εμείς είδαμε σε γνωστές βαφές για αυγά τις χρωστικές Ε102 (ταρτραζίνη), και Ε122 (αζορουμπίνη). Υπάρχει βέβαια μια εναλλακτική λύση: να χρησιμοποιήσει κανείς φυσικές βαφές, δηλαδή βαφές που προέρχονται από τρόφιμα. Τα χρώματα δεν θα είναι έντονα αλλά μπορείς να..... δοκιμάσεις αυτές τις ιδέες: 

Φτιάξε τη βαφή:

*Βαφή Κρεμμυδιού: Βράζεις 4 φλιτζάνια φλούδα κρεμμυδιού σε 1 λίτρο νερό + 2 κουταλιές γλυκού ξύδι επί 30 λεπτά. Στραγγίζεις.
 


*Βαφή Κουρκουμά: Βράζεις... 3 κουταλιές σούπας κουρκουμά + 2 κουταλιές γλυκού ξύδι σε 1 λίτρο νερό επί 30 λεπτά. Στραγγίζεις.
 


*Βαφή Κόκκινου Λάχανου: Βράζεις 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο + 2 κουταλιές γλυκού ξύδι σε 1 λίτρο νερό επί 30 λεπτά. Στραγγίζεις.
 


*Βαφή Παντζαριών: Βράζεις 4 φλιτζάνια παντζάρια + 2 κουταλιές γλυκού ξύδι σε 1 λίτρο νερό επί 30 λεπτά. Στραγγίζεις.

Βάψε τα αυγά:
 

*Για καφέ-κόκκινα αυγά: Βράζεις τα αυγά στο μείγμα κρεμμυδιού για 30 λεπτά.
*Για χρυσά αυγά: Βράζεις τα αυγά στο μείγμα κουρκουμά για 30 λεπτά.
*Για κίτρινα αυγά: Αφήνεις τα αυγά στο μείγμα κουρκουμά σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
*Για ροζ αυγά: Αφήνεις τα αυγά στο μείγμα παντζαριών σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτα.
*Για γαλάζια αυγά: Αφήνεις τα αυγά στο μείγμα λάχανου σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
 

http://natofao.blogspot.com/
http://anoixti-matia.blogspot.gr

Απίστευτη λειτουργική Πόρσε από πλαστικούς σωλήνες και αλουμινόχαρτο !!!


Δείτε πως ένας νεαρός έφτιαξε μια λειτουργική Πόρσε χρησιμοποιώντας τον σκελετό της  φωτογραφίας!


 

Ο Αυστριακός καλλιτέχνης Hannes Langeder είναι πλέον περήφανος ιδιοκτήτης μιας Porsche GT3 RS, παρόλο που δύσκολα μπορεί να ανταγωνιστεί σε ταχύτητα ακόμα και ένα συνηθισμένο ποδήλατο στο δρόμο. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η πιο αργή Porsche του κόσμου φτιάχτηκε από τον ίδιο τον Hannes, χρησιμοποιώντας πλαστικούς σωλήνες, κολλητική ταινία και αλουμινόχαρτο. 

Αντί να λειτουργεί με μηχανή, τρέχει μόνο όσο γρήγορα μπορείς να κάνεις πετάλι.


Αξίζει να σημειωθεί πως για να ολοκληρώσει το οικολογικό αυτοκίνητο ο καλλιτέχνης αφιέρωσε 6 μήνες, πάνω από 10.000 ώρες και 13.000 ευρώ.

Αθλητής πέθανε στο γήπεδο από τσίμπημα φιδιού

Απίστευτο κι όμως αληθικό. Ο 26χρονος παίκτης χόκει, Καρλ Μπέρι, θέλησε να απομακρύνει ένα φίδι που μπήκε στο γήπεδο, αλλά αυτό αποδείχθηκε δηλητηριώδες, τον τσίμπησε και μετά από λίγο άφησε την τελευταία του πνοή.

 
Το περιστατικό έγινε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια της προπόνησης της ομάδας χόκεϊ Commerce-Pints. O Καρλ Μπέρι αντιλήφθηκε την παρουσία του φιδιού, θεώρησε ότι ήταν ακίνδυνο και το απομάκρυνε με το μπαστούνι του.


Αυτό πρόλαβε να τον τσιμπήσει στο δάχτυλο, αλλά ο 26χρονος αθλητής συνέχισε κανονικά την πρόπόνηση. 

Όπως αναφέρουν οι γιατροί αυτό ήταν το μοιραίο λάθος, αφού έτρεξε περίπου 2 χιλιόμετρα βοηθώντας το δηλητήριο να πάει σε όλο του το σώμα.

Ο αρχηγός της Commerce-Pints έπεσε στο χορτάρι και οι άνθρωποι της ομάδας κάλεσαν το ασθενοφόρο αλλά ήταν ήδη πολύ αργά.

To φίδι αποδείχθηκε ότι ήταν Western Brown, ένα από τα πιο δηλητηριώδη ερπετά της Αυστραλίας. 


http://www.newsit.gr

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Πρωτότυπες ιδέες για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αυγά !!!

Τα κόκκινα αυγά είναι το παγκόσμιο σύμβολο του Πάσχα, με τις ρίζες του εθίμου να χάνονται στη Μεσοποταμία.
Οι παραλλαγές έχουν να κάνουν με την επιλογή κίτρινου, πράσινου ή μπλε χρώματος, που δεν διαφοροποιούνται όμως και πολύ από τα κλασικά κόκκινα αυγά.

Ευτυχώς, πάντως υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να διακοσμήσετε τα πασχαλινά αυγά, αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη και διασκεδάζοντας τις χειροποίητες δημιουργίες σας. Λουλούδια, κλωστές, ταινίες ακόμα και μια παλιά γραβάτα, τα πάντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνουν τα αυγά σας εξαιρετικά. 

Μη φοβάστε να πειραματιστείτε. Στη χειρότερη περίπτωση απλώς θα προστεθεί το δικό σας αυγό στη λίστα που ακολουθεί! Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι στο τέλος θα είναι πολύ δύσκολο να τα σπάσετε για να τα φάτε!

1. Με κόλλα και πολύχρωμα ζαχαρωτά
2. Με πολύχρωμες κλωστές
3. Με αποξηραμένα λουλούδια, τούλι και βράσιμο σε νερό με κρεμμύδια
4. Με τρυπάνι και κέντημα με πολύχρωμες κλωστές (άδειο αυγό)
5. Με παλιές γραβάτες
6. Πλέξιμο με βελονάκι
7. Συνεχίστε να προσθέτετε νερό στο χρώμα για διαφορετικές αποχρώσεις
8. Με ταινίες χρωματιστές σε διάφορα μεγέθη
9. Με κόλλα, ζυμαρικά και φακές
10. Με αυτοκόλλητη ταινία σε διάφορα σημεία
* Βράστε ένα αυγό που έχετε ραγίσει μέσα σε τσάι
http://perierga.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...