Κάμερες για την προστασία μνημείων από βανδαλισμούς !!!

Το «πράσινο φως» έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την τοποθέτηση, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, καμερών προκειμένου να προστατευτούν μνημεία που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους και συχνά δέχονται βανδαλισμούς από ομάδες ατόμων ή για την αποφυγή κλοπής από άγνωστα άτομα προτομών ιστορικών προσώπων και άλλων μνημείων που είναι από μπρούτζο προκειμένου να πουληθούν ως πρώτη ύλη.

Ειδικότερα, η Αρχή έλαβε από τον δήμο Πύργου Ηλείας την ενημέρωση για τοποθέτηση κάμερας έξω από την πλατεία του δημαρχείου της πόλης, κατά τις νυκτερινές ώρες, η οποία εστιάζει στο Μνημείο Ηρώων που είναι στην άκρη της πλατείας. 
Η ίδια κάμερα «καλύπτει» και τα μαρμάρινα παγκάκια που βρίσκονται στην ίδια πλατεία. Η οθόνη καταγραφής βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου. Ο δήμος αποφάσισε την εγκατάσταση κάμερας, καθώς το επίμαχο μνημείο και τα μαρμάρινα παγκάκια είχαν κατ' επανάληψη δεχθεί βανδαλισμούς.
 
Σύμφωνα με την Αρχή, τα μνημεία αποτελούν αγαθά που χρήζουν ειδικής προστασίας λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής τους σημασίας και συνακόλουθα «η ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς» καθιστούν επιτρεπτή τη χρήση συστήματος βιντεοσκόπησης των μνημείων. 
Παράλληλα όμως, η Αρχή υπογραμμίζει ότι «το πεδίο λήψης των καμερών θα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στα υπό προστασία μνημεία χωρίς να λαμβάνει εικόνα από παρακείμενους χώρους της πλατείας», όπως είναι π.χ. τα μαρμάρινα παγκάκια.
 
Κατόπιν αυτών, η Αρχή κατέληξε ότι «η κάμερα θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να εστιάζει αποκλειστικά και μόνο στα υπό προστασία μνημεία», ενώ οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα πρέπει να είναι γνωστοί μόνο σε συγκεκριμένο άτομο που θα οριστεί ως υπεύθυνος ασφαλείας και η πρόσβαση στα δεδομένα της εικόνας θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που έχει υπάρξει συμβάν βανδαλισμού και κατόπιν σχετικής έγγραφης εντολής του δημάρχου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Άγιος Φανούριος !!! (συνταγή φανουρόπιτας)