Εγκρίνεται η σχεδίαση του νέου τουρκικού άρματος μάχης ALTAY !!! (vid)

Ενώ εδώ εμείς ασχολούμαστε με τον Άκη και υποβρύχιες...μίζες, στην Τουρκία με μεθοδικότητα προχωρούν στην δημιουργία ενός άρματος μάχης, το οποίο θα πρέπει από τώρα η ελληνική ηγεσία να σχεδιάσει πως θα το αντιμετωπίσει όταν οι Τούρκοι θα το έχουν στα χέρια τους

Η έγκριση από το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM), της οριστικής σχεδίασης του νέου τουρκικού άρματος μάχης ALTAY αναμένεται σύντομα. Ήδη, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Otokar στη διεθνή έκθεση αμυντικών συστημάτων IDEF 2013, η εταιρία έχει ολοκληρώσει τη φάση της κρίσιμης ανασκόπησης της σχεδίασης (CDR: Critical Design Review) και αναμένει την έγκριση του υφυπουργείου για να αρχίσει την ανάπτυξη του τελικού πρωτοτύπου και την πιστοποίηση του.

Υπενθυμίζεται, ότι η Otokar είχε επιλεγεί ως κύρια ανάδοχος για το πρόγραμμα ALTAY το 2008.

Μάλιστα έχει ήδη κατασκευάσει δύο αρχικά πρωτότυπα, ένα για τις δοκιμές κινητικότητας με την ονομασία MTR (Mobile Test Rig) και ένα για τις βολές (FTR: Firing Test Rig). Και τα δύο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους υποβλήθηκαν σε σειρά δοκιμών πεδίου. Πιο συγκεκριμένα το MTR διήνυσε περισσότερα από 3.600 χιλιόμετρα σε δοκιμές επί παντοδαπού εδάφους, πίστας δοκιμών και οδού με σκληρό ή μαλακό κατάστρωμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή IDEF το άρμα που παρουσιάζεται ως έκθεμα διαθέτει το σκάφος του FTR και έναν «αντιπροσωπευτικό» πύργο, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η τελική σχεδίαση του πύργου θα είναι διαφορετική.

Με την έγκριση της τελικής σχεδίασης από το υφυπουργείο η Otokar θα κατασκευάσει άλλα τέσσερα πρωτότυπα προκειμένου να διεξαγάγει τις δοκιμές πιστοποίησης του άρματος. Ταυτόχρονα όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις των στελεχών της Otokar οι εξαγωγικές φιλοδοξίες όχι μόνο υπάρχουν αλλά αναπτύσσονται ταχύτατα.

Η τουρκική εταιρία προωθεί το ALTAY ως ένα άρμα μάχης σύγχρονης σχεδίασης, που λόγω της ανοικτής αρχιτεκτονικής του μπορεί να διαμορφωθεί για συρράξεις υψηλής έντασης και πυκνότητας αλλά και για πολλών άλλων τύπων επιχειρήσεις και το οποίο είναι το μόνο που αναπτύσσεται σήμερα από χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα μπορεί να εξαχθεί σε πιθανούς πελάτες στη Μέση Ανατολή και την Ασία χωρίς τις «ενοχλητικές» δεσμεύσεις σε ότι αφορά τις εξαγωγές και τη μεταφορά τεχνολογίας που γενικά συνοδεύουν τα νατοϊκά αμυντικά προϊόντα. Με την εξαίρεση του πετρελαιοκινητήρα MT 883 που είναι κατασκευής της γερμανικής MTU όλα τα υπόλοιπα κύρια συστήματα και συγκροτήματα είναι σχεδίασης και παραγωγής της τουρκικής βιομηχανίας.

Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) και το Σύστημα Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ) είναι παραγωγής της Aselsan, η σπονδυλωτή θωράκιση παραγωγής της Roketsan και ο κύριος οπλισμός, το πυροβόλο διαμετρήματος 120 χλστ. και μήκους σωλήνα 55 διαμετρημάτων παραγωγής της MKEK.

Κατά συνέπεια η εξαγωγή του άρματος υπόκειται μόνο στην έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης και αυτό προβάλλεται ως κύριο επιχείρημα της στρατηγικής εμπορικής προώθησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Otokar οι διαπραγματεύσεις με το τουρκικό δημόσιο για την ανάθεση της σύμβασης παραγωγής (σε αρχική φάση 250 μονάδες) αναμένεται να αρχίσουν σε ένα περίπου χρόνο και να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών.

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα η απαίτηση των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων ανέρχεται σε 1.000 μονάδες. Μόνο ο αριθμός θα πρέπει να προκαλέσει προβληματισμό, αφού στην Ελλάδα ούτε τα δωρεάν 400 αμερικανικά άρματα μάχης μας άρεσαν, και αντιθέτως, θεωρούμε ότι με τα Μ-48, και Μ-60 προχωράμε ικανοποιητικά.

http://www.defencenet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)