Στα ίχνη μιας νέας Πομπηίας !!!

Στα ίχνη της αρχαίας πόλης των Μύρων, που διατηρείται σχεδόν ανέπαφη «όπως η Πομπηία», βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. 

Τον τόπο «υπέδειξε» μια βυζαντινή εκκλησία που βρέθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας, στα Μύρα. 

Η μικρή εκκλησία, ηλικίας 700 χρόνων, αφιερωμένη στον Αγιο Νικόλαο τον θαυματουργό, βγήκε στην κυριολεξία μέσα από τις λάσπες. Η κατάσταση διατήρησής της, ωστόσο, είναι εξαιρετική και το γεγονός αυτό καθιστά τους αρχαιολόγους αισιόδοξους για την καλή κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκονται και τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης. 

Ετσι τουλάχιστον δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» ο επικεφαλής των ανασκαφών, Νεβζάτ Τσεβίκ, από το Πανεπιστήμιο Ακντενίζ.

Τα Μύρα (σημερινή πόλη Ντέμρε), γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, ήταν μία από τις ισχυρότερες πόλεις της Λυκίας, με πολιτισμό που ανάγεται στην Εποχή του Χαλκού. 

Πρώτοι την κυρίευσαν οι Πέρσες, ακολούθησαν οι Ελληνες και οι Ρωμαίοι, κατόπιν οι Αραβες και τον 11ο αιώνα οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Εμποροι μετέφεραν λίγο αργότερα στο Μπάρι της Ιταλίας οστά του Αγίου Νικολάου, που φυλάσσονται εκεί μέχρι σήμερα. 

Η πόλη εγκαταλείφθηκε μέχρι τον 13ο αιώνα, αλλά κάποιος φαίνεται πως έχτισε το εκκλησάκι με πέτρες από τάφους και παλιά κτίρια. Καταρρακτώδεις βροχές έθαψαν τα πάντα στη λάσπη. Σε βάθος 6 μέτρων έσκαψαν οι αρχαιολόγοι. Δίπλα έχουν βρεθεί τα ερείπια ενός ρωμαϊκού ωδείου και τάφοι λαξευμένοι σε βράχο.

Ευελπιστούν να αποκαλύψουν και άλλα τμήματα του ωδείου, όπως επίσης το αρχαίο λιμάνι, με εργαστήρια πορφύρας και μια εβραϊκή συναγωγή. Μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης όμως είναι κάτω από σύγχρονα κτήρια. Οπότε η επέκταση της έρευνας δεν είναι εύκολη. 

http://www.enet.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)