Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012

Σας τσίμπησε τσούχτρα; διαβάστε τι πρέπει να κάνετε !!!

Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα της τσούχτρας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όπου πολλές παραλίες έχουν γεμίσει από αυτές. Καταρχήν ψυχραιμία, εάν δεν είστε αλλεργικοί, ο αφόρητος ομολογουμένως πόνος, δεν πρέπει να σας πανικοβάλει. Βγείτε από την θάλασσα, ελέγξτε το σημείο που η τσούχτρα έχει αφήσει τα γεμάτα με δηλητήριο πλοκάμια της και κάντε τα εξής:

- Απομακρύνετε τα από την επιδερμίδα σας αργά και με προσοχή. Μην το κάνετε με γυμνά δάχτυλα, γιατί τα πλοκάμια θα κολλήσουν και στα δάχτυλα σας. Μην πανικοβληθείτε από την “κοκκινίλα” που θα δείτε στην επιδερμίδα σας.

- Αμέσως μετά ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό επάνω στην περιοχή που σας τσίμπησε η τσούχτρα. Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε άμμο στην χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε το σημείο. Θα πονάει κάπως αλλά είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν τα πλοκάμια. ΠΡΟΣΟΧΗ: σε καμία περίπτωση μην ρίξετε επάνω στο δέρμα, εκεί που σας τσίμπησε τσούχτρα, νερό της βρύσης, γλυκό νερό. Όσα από τα δηλητηριώδη κεντριά δεν έχουν σπάσει, με το γλυκό νερό θα σπάσουν και θα χυθεί περισσότερο δηλητήριο μέσα σας. 

- Στη συνέχεια βάλτε επάνω κάτι παγωμένο. Πάγο, ή έστω ακουμπήστε ένα παγωμένο μπουκάλι. Θα περιοριστεί το οίδημα, η κοκκινίλα και ο πόνος.

- Το επόμενο που θα πρέπει να σας απασχολήσει θα είναι το κάψιμο, ή το τσούξιμο και η φαγούρα. Καλό θα είναι πάντα να έχετε στο φαρμακείο κορτιζονούχο κρέμα για τέτοιες περιπτώσεις. Αλείψτε τη επάνω στο σημείο. Εάν δεν έχετε τέτοια κρέμα βρείτε ξύδι. Διαλύστε ένα μέρος ξυδιού σε 3 μέρη νερού και τοποθετήστε με κομπρέσες το διάλυμα αυτό, στην πληγή. Θα σας ανακουφίσει.

- Εάν το σημείο που σας έχει τσιμπήσει μια τσούχτρα είναι πολύ μεγάλο, πηγαίνετε σε ένα φαρμακείο και πάρτε αντισταμινικά χάπια. Βοηθούν.

Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο τσίμπημα της τσούχτρας. Τότε η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη και πρέπει άμεσα να πάτε σε κάποιο νοσοκομείο, ή Κέντρο Υγείας. Αν δεν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικοί, αλλά παρόλα αυτά έχετε έντονα συμπτώματα, όπως, ναυτία, ή δυσκολία στην αναπνοή, ή ζαλίζεστε και πέφτει η πίεση σας, ή σας έπιασε ταχυκαρδία, ή θέλετε να κάνετε εμετό, τότε ΑΜΕΣΩΣ να σπεύσετε στον γιατρό. 

Αύριο η τελευταία μέρα για τις φορολογικές δηλώσεις !!!

Μέχρι αύριο Τρίτη 31/7 θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση
περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι ανέβαλαν για την τελευταία στιγμή την συμπλήρωση και κατάθεσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΕΠΥΟ, περίπου...

600.000 από τα 5,4 εκατ. φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλει ακόμα το Ε1 του 2012. Περίπου 100.000 όμως έχουν ήδη συμπληρώσει και αποθηκεύσει τη δήλωσή τους από τις προηγούμενες μέρες και αρκεί ένα "κλικ" για να τη στείλουν για εκκαθάριση στο taxisnet.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δώσει νέα παράταση για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και δεν αποκλείεται η ηλεκτρονική πύλη να παραμείνει ανοικτή για λίγο και να μην κλείσει «στα μούτρα» των φορολογουμένων τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ώστε να υποδέχεται σιωπηρά τις δηλώσεις και από τους τελευταίους που θα ήθελαν να εκπληρώσουν την φορολογική τους υποχρέωση.


Όσοι δεν προλάβουν όμως, ρισκάρουν να υποστούν και τις συνέπειες για την αργοπορία τους, όταν εντοπιστούν και κληθούν από την εφορία με ατομική ειδοποίηση να υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση. Σε τέτοια περίπτωση χάνουν πλήρως το αφορολόγητό τους και άρα πρέπει να πληρώσουν και τουλάχιστον 500 ευρώ «καπέλο» στο φόρο που τους αναλογεί (το 10% των 5.000 που δικαιούται κάθε άγαμος φορολογούμενος).

Επιπλέον χάνουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε δόσεις, ενώ θα επιβαρύνονται με αυτοτελή πρόστιμα για μη υποβολή δηλώσεων ή και τόκους υπερημερίας για την καθυστέρηση.


Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει ότι όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα την δήλωση τους θα κληθούν να την υποβάλουν εκπρόθεσμα. Κάτι που σημαίνει ότι θα καταβάλουν υπέρογκα ποσά πρόσθετων φόρων ενώ θα χάσουν την ευκαιρία να πληρώσουν τον φόρο με πο
λλές δόσεις.

http://www.tsekouratoi.gr

Αόρατη μεμβράνη υπόσχεται να εξαφανίσει τις δαχτυλιές από το tablet σας !!!

Αν έχετε βαρεθεί να σκουπίζετε το tablet σας από τις δαχτυλιές, τότε μια ειδική αόρατη μεμβράνη υπόσχεται να...καθαρίσει για εσάς.

Πρόκειται για την «Natural View Fingreprint Fading Screen Protector» της 3Μ και υπόσχεται να σβήσει τις δαχτυλιές που σχηματίζονται στο tablet μας.

Αν και η εταιρεία προς το παρόν δεν δίνει πληροφορίες για το πώς ακριβώς λειτουργεί η μεμβράνη, διαβεβαιώνει ότι όλες οι δαχτυλιές που κάνουμε στην οθόνη της συσκευής μετά από λίγο διάστημα θα εξαφανίζονται μόνες τους. Αναφέρει μάλιστα ότι η δημιουργία της προστατεύει το tablet και από τις γρατζουνιές.

Παράλληλα επισημαίνει ότι είναι εντελώς αόρατη με την προϋπόθεση βέβαια ότι κατά τη διαδικασία τοποθέτησης δεν θα έχει εγκλωβιστεί αέρας κάτω από αυτήν. Η τιμή της φαίνεται να είναι το ίδιο ελκυστική αφού θα κοστίζει μόλις 24 δολάρια.

Sam Brown - Stop !!!
Το Κολοσσαίο πήρε… κλίση !!!

Το αρχαίο Κολοσσαίο της Ρώμης, όπου οι μονομάχοι αγωνίζονταν για τη ζωή τους, γέρνει κατά περίπου 40 εκατοστά από τη νότια πλευρά του και οι αρχές της πόλης εξετάζουν αν χρειάζεται να προχωρήσουν κατεπειγόντως σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου.

Οι ειδικοί εντόπισαν για πρώτη φορά ότι το Κολοσσαίο είχε πάρει κλίση πριν από περίπου ένα χρόνο και τους τελευταίους μήνες το έχουν θέσει υπό... παρακολούθηση, όπως ανέφερε η Ροσέλα Ρέα, η διευθύντρια του μνημείου, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Πύργος της Πίζας, το διάσημο επικλινές μνημείο της Ιταλίας, είχε κλείσει επί περίπου μία δεκαετία και ξανάνοιξε για το κοινό το 2001, καθώς οι μηχανικοί προσπαθούσαν να αποτρέψουν μια ενδεχόμενη πτώση του και να τον κάνουν πιο ασφαλή για τους επισκέπτες.
 

Η Ρέα ζήτησε από το Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης και από το περιβαλλοντικό γεωλογικό ινστιτούτο IGAG να μελετήσουν το φαινόμενο. Ταυτόχρονα, έχουν ξεκινήσει και μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μνημείο η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους γύρω δρόμους.

Ο καθηγητής Τζόρτζιο Μόντι προειδοποίησε πάντως ότι ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί κάποια ρωγμή στα θεμέλια, κάτω από το αμφιθέατρο. Αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες του θα χρειαστεί οπωσδήποτε κάποιου είδους παρέμβαση αλλά, όπως είπε, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει ποια θα ήταν η πλέον κατάλληλη.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 

http://www.zougla.gr

Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Ένα πορτρέτο γεμάτο…με χιλιάδες δαχτυλικά αποτυπώματα !!!

Ο καλλιτέχνης Chuck Close, θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στη γιαγιά του, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο, ασπρόμαυρο πορτρέτο της και να κοσμήσει με αυτό τον τοίχο του σπιτιού του.

Δεν χρησιμοποίησε, όμως, κάποια απλή ή κλασική τεχνική σχεδιασμού και ζωγραφικής καθώς, όπως λέει ο ίδιος, «ήθελα κάτι διαφορετικό, που να εκφράζει εμένα αλλά και την ίδια με τον καλύτερο τρόπο».

Επέλεξε, λοιπόν, μια παράξενη και «επίπονη» ζωγραφική τέχνη, που ονομάζεται «fingerpainting» (σ.σ. «ζωγραφική με τα δάχτυλα»), δημιουργώντας το πορτρέτο της γιαγιάς του με χιλιάδες δαχτυλικά αποτυπώματα.

Χρησιμοποιώντας μαύρη μπογιά και τα δάχτυλα των χεριών του, ο καλλιτέχνης αποτυπώνει στον καμβά τις δαχτυλιές, προσδιορίζοντας με προσοχή τόσο το μέγεθός τους όσο και την απόχρωση. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του…

Έξω φρενών είναι οι Ινδοί με τους Βρετανούς αφού μια άγνωστη παρέλασε με την αντιπροσωπεία της Ινδίας !!!

Έξω φρενών είναι οι Ινδοί με τους Βρετανούς που όπως φαίνεται πιάστηκαν στον ύπνο κατά την τελετή έναρξης αφού μια άσχετη γυναίκα παρέλασε μαζί με τους αθλητές της Ινδίας.

 
Ήδη η Ινδία έχει καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων λόγω της παρουσίας άγνωστης γυναίκας ανάμεσα στους αθλητές της κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην τελετή έναρξης.

Η γυναίκα -ντυμένη με κόκκινο μπλουζάκι και μπλε παντελόνι- παρέλασε δίπλα στο σημαιοφόρο της Ινδίας παρόλο που δεν αποτελούσε μέρος της Ολυμπιακής Αποστολής της χώρας και χωρίς να φέρει κανένα διακριτικό γνώρισμα των διοργανωτών.
 
Άλλωστε όπως είπε και ο πρόεδρος της αποστολής της Ινδίας έπρεπε οι Βρετανοί να το είχαν καταλάβει ότι η γυναίκα ήταν άσχετη αφού δεν φορούσε τις στολές που είχαν οι υπόλοιποι αθλητές.

Αυτό σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ δείχνει ότι το βρετανικό σύστημα ασφαλείας από κάπου μπάζει και ότι στην θέση της γυναίκας αυτής θα μπορούσε να ήταν ένας τρομοκράτης που θα προκαλούσε πανικό και τρόμο στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγώνων.


Πάντως η συγκεκριμένη γυναίκα μόνο τρομοκράτης δεν ήταν. Ίσως να ήθελε και αυτή λίγα λεπτά διασημότητας!


http://www.newsit.gr

Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012

Καλοκαιρινή απόδραση ..... !!! (video by zouzounews)

Ώρες ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας εντός των τειχών !!!

Όταν η γυναίκα δεν εκτελεί χρέη συνοδηγού !!! (video)

Ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο σας και η γυναίκα σας αντι να σας κάνει παρέα κοιμάται;

Δείτε τη φάρσα που έκανε κάποιος που αντιμετώπιζε το ίδιο προβλημα !!!

Πως να βρίσκετε πόσες μέρες έχει ο κάθε μήνας, στα γρήγορα !!!

Η λύση βρίσκεται... στη γροθιά μας!

Δείτε την παρακάτω εικόνα.

Αν κάνουμε το χέρι μας γροθιά, αυτό αποτελείται από 4 "εξογκώματα" και 3 "κοιλίες". 
Να έχετε στο μυαλό σας ότι το κάθε εξόγκωμα, υποδηλώνει μήνα με 31 ημέρες, ενώ η κάθε κοιλία, υποδηλώνει μήνα με 30 ημέρες.

Δείτε τι κάνουμε στη συνέχεια και θα δείτε που κολλάει αυτό!

Η εκκίνησή μας είναι πάντα το εξόγκωμα στον δείκτη. (Στην παρακάτω εικόνα, είναι το 1)

Όπως είπαμε, έχουμε 4 εξογκώματα και 3 κοιλίες, άρα στο ένα χέρι μας, σύνολο 7.

Ξεκινάμε να μετράμε τους μήνες από την εκκίνηση που προαναφέραμε, άρα ο Ιανουάριος είναι στο 1ο εξόγκωμα, ο Φεβρουάριος είναι στην 1η κοιλία, ο Μάρτιος στο 2ο εξόγκωμα, κοκ.

Όταν τελειώσει και ο Ιούλιος (που έχουν τελειώσει τα εξογκώματα και οι κοιλίες της γροθιάς μας), τότε συνεχίζουμε τον Αύγουστο πάλι από το σημείο εκκίνησης, όπου δηλαδή ήταν και ο Ιανουάριος!

Δείτε αναλυτικά:  
1) Ιανουάριος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)  
2) Φεβρουάριος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 28 ή 29 ημέρες)  
3) Μάρτιος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)  
4) Απρίλιος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)  
5) Μάιος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)  
6) Ιούνιος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)  
7) Ιούλιος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)  
8) Αύγουστος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)  
9) Σεπτέμβριος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)  
10) Οκτώβριος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)  
11) Νοέμβριος, είναι κοιλία, άρα μικρός μήνας (έχει 30 ημέρες)

12) Δεκέμβριος, είναι εξόγκωμα, άρα μεγάλος μήνας (έχει 31 ημέρες)

Έτσι απλά λοιπόν, θα βρίσκετε πάντα πόσες ημέρες έχει ένας μήνας, ανά πάσα στιγμή, εύκολα και γρήγορα!

http://coolweb.gr

Η ολυμπιακή φλόγα έγινε… αναπτήρας !!!

Όσο αδιανόητο κι αν ακούγεται ο Σκωτσέζος μουσικός Καλούμ Μακντόναλντ όχι μόνο το σκέφτηκε αλλά το έπραξε κιόλας, ενώ στη συγκεκριμένη πράξη του, να ανάψει δηλαδή το τσιγάρο του από την ολυμπιακή φλόγα, βρήκε και σύμμαχο. 

Ο λαμπαδηδρόμος που κρατούσε την ολυμπιακή δάδα έκανε στάση ώστε να δώσει στο θεριακλή μουσικό τον απαραίτητο χρόνο για να προλάβει να ανάψει το τσιγάρο του από τη φλόγα και συνέχισε την πορεία του. Έτσι απλά.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε το περιστατικό, που συνέβη στην λαμπαδηδρομία του Εδιμβούργου, στην «Daily Star»: «Ο λαμπαδηδρόμος σταμάτησε για ένα δευτερόλεπτο ώστε να βοηθήσει τον κύριο να ανάψει το τσιγάρο του. Μόνο στη Σκωτία γίνονται αυτά!» 

Οι Βρετανοί θεατές θεώρησαν αστείο το περιστατικό, αφού προφανώς δεν κρίνουν ότι θίγει τα ολυμπιακά ιδεώδη. Αναμένεται να μάθουμε αν θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για το θλιβερό αυτό περιστατικό.

πηγή: enikos.gr
http://perierga.gr

Λάρισα: κρούσμα «άνθρακα» σε κτηνοτρόφο – Ήρθε σε επαφή με νεκρό ζώο !!!

Κρούσμα προσβολής ανθρώπου από τον βάκιλο του άνθρακα καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», πρόκειται για έναν κτηνοτρόφο 61 ετών από την Τσαπουρνιά Ελασσόνας, ο οποίος μολύνθηκε από νεκρό ζώο και νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο ασθενής συνεχίζει την αποθεραπεία του κατ’ οίκον, καθώς προσβλήθηκε από την ακίνδυνη δερματική μορφή της νόσου και είναι εκτός κινδύνου.

Ο κτηνοτρόφος μολύνθηκε όταν έπιασε με τα χέρια του ένα από τα πρόβατά του που είχε προσβληθεί από το συγκεκριμένο μικρόβιο και ψόφησε.

Ο 61χρονος έριξε το κουφάρι του ζώου στα σκυλιά, τα οποία επίσης ψόφησαν.

Όπως αναφέρει στο  «Εθνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Α. Γκουντέλας, «όταν ένα ζώο πεθαίνει από τον βάκιλο, δεν έχει νεκρική ακαμψία, ενώ βγάζει αίμα από τα ρουθούνια, το στόμα και τα γεννητικά όργανα».

«Το αίμα αυτό σπορογονεί και οι σπόροι μένουν στο έδαφος για χρόνια. Τότε τα ζώα δεν πρέπει να αγγίζονται, αλλά να καίγονται ή να θάβονται επί τόπου».

Το μικρόβιο ήρθε σε επαφή με κάποιο τραύμα που είχε ο κτηνοτρόφος στο αριστερό του χέρι και προκάλεσε έκζεμα.

Στη συνέχεια ο 61χρονος παρουσίασε ρίγος και πυρετό και επισκέφθηκε το νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί με το συγκεκριμένο μικρόβιο.

Αναζητώντας το γιγάντιο καλαμάρι !!!

Στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού Ιάπωνες και Αμερικανοί προσπαθούν να εντοπίσουν το μυθικό Κράκεν.
 
Στη φαντασία των περισσότερων ανθρώπων το γιγάντιο καλαμάρι είναι ένα πελώριο μυθικό τέρας, το φοβερό και τρομερό Κράκεν με τα πολλά πλοκάμια και τα τεράστια μάτια. Στην πραγματικότητα, είναι όντως το μεγαλύτερο ασπόνδυλο στον κόσμο, για το οποίο όμως λίγα είναι γνωστά, δεδομένου ότι ελάχιστες είναι μέχρι στιγμής οι τετ α τετ συναντήσεις ανθρώπου και γιγάντιου καλαμαριού.  
 
Αυτή είναι και η πρόκληση της πρώτης ομάδας ειδικών: να μπαρκάρουν στο ειδικά διαμορφωμένο υποβρύχιό τους και να αιχμαλωτίσουν κάπου εκεί στα βαθιά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού τον θρύλο των θαλασσών∙ κινηματογραφικά ασφαλώς.

Σε μια προσπάθεια να εγγυηθούν το αποτέλεσμα, το Ιαπωνικό Πρακτορείο Επίγειων και Θαλάσσιων Επιστημών και Τεχνολογίας, το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK και το αμερικανικό δορυφορικό κανάλι Discovery Channel χρηματοδοτούν το φιλόδοξο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή όχι ενός, αλλά ολόκληρου στόλου υποβρυχίων.

Οπως εξηγούν μάλιστα, πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένα σκάφη, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φθάσουν σε βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και επιπλέον είναι εξοπλισμένα με ειδικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε συνθήκες απόλυτου σκότους.
 
Εάν όλα λειτουργήσουν όπως τα έχουν σχεδιάσει, στο τέλος της αποστολής οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους πολύτιμο φωτογραφικό υλικό και για το γιγάντιο καλαμάρι, αλλά και για κάμποσα άλλα θαλάσσια είδη. «Οταν βουτάς σε τέτοιο βάθος, μπορείς να είσαι βέβαιος πως κάθε βουτιά θα σε ταξιδέψει σε μέρη που κανένας άνθρωπος δεν έχει πάει ποτέ στο παρελθόν και θα δεις πράγματα που κανένας δεν έχει καταφέρει να δει μέχρι σήμερα», σχολιάζει στους «Τάιμς» του Λονδίνου ο Μπρους Τζόουνς, διευθυντής στην αμερικανική βάση των υποβρυχίων Triton, τα οποία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση.

Πράγματι, οι γνώσεις των επιστημών για το γιγάντιο καλαμάρι σταματούν στα νεκρά δείγματα που κατά καιρούς έχουν ξεβραστεί σε ακτές. Με βάση αυτά έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως το μήκος του θαλάσσιου αυτού είδους φθάνει κατά μέσο όρο τα 13 μέτρα μήκος και πως έχει τα μεγαλύτερα μάτια στο ζωικό βασίλειο - έχουν το μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και ορατότητα ακόμη και σε βάθος που δεν φθάνουν οι ακτίνες του ήλιου.
Εχει οκτώ πλοκάμια και δύο μεγαλύτερα, τα οποία χρησιμοποιεί κυρίως για να συλλαμβάνει την τροφή του, ενώ το στόμα του είναι εφοδιασμένο με ένα μυτερό ράμφος, όπως ακριβώς και στον μικρόσωμο συγγενή του.

Οι συνήθειές του παραμένουν μυστήριο, επισημαίνει ο ωκεανολόγος της NASA Τζιν Καρλ Φέλντμαν. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον πληθυσμό τους και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους. «Αυτός είναι ένας και από τους λόγους που είναι τόσο συναρπαστικά: είναι πλάσματα - θρύλοι που ο μύθος τα θέλει να τυλίγονται γύρω από τα πλοία και να τα παίρνουν μαζί τους στον βυθό», καταλήγει.
http://www.tanea.gr

Τερμίτες μετά τη σύνταξη γίνονται καμικάζι !!! (video)

Οι εργάτες ενός είδους τερμιτών της Λατινικής Αμερικής βρίσκουν μια νέα δουλειά για τον εαυτό τους όταν είναι πια πολύ γέροι για να υπηρετήσουν την αποικία: αναλαμβάνουν αποστολές αυτοκτονίας και επιτίθενται στον εχθρό με βόμβες τοξικής κόλλας.

Από όλα τα είδη τερμιτών στα οποία έχουν καταγραφεί πράξεις αυτοθυσίας, το είδος Neocapritermes taracua, ενδημικό της Γαλλικής Γουιάνας, είναι πιθανότατα το πιο θεαματικό: εργάτες φέρουν στο θώρακα «σακίδια» από τοξικούς μπλε κρυστάλλους χαλκού, οι οποίοι παράγονται από ειδικούς αδένες στην κοιλιά.

Όταν τα έντομα δεχθούν επίθεση από κάποιο θηρευτή -ή ακόμα και από κάποιον εντομολόγο που κρατά λαβίδα- οι κρύσταλλοι χαλκού βρέχονται με σάλιο και σχηματίζουν μια τοξική κόλλα που πνίγει τον εχθρό.


 Πειράματα στο εργαστήριο δείχνουν ότι αυτές οι επιθέσεις αυτοκτονίας αρκούν για να κατατροπώσουν τερμίτες του διαφορετικού είδους Labiotermes labralis, αναφέρουν Ευρωπαίοι ερευνητές στο περιοδικό Science.

Το ενδιαφέρον, όμως, δεν σταματά εδώ. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι δαγκάνες των καμικάζι είναι ασυνήθιστα φθαρμένες, ένδειξη μεγάλης ηλικίας. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας ξεκίνησαν τη ζωή τους ως απλοί εργάτες που συνέλεγαν τροφή για την αποικία. Όταν πια γέρασαν και οι δαγκάνες τους έπαψαν να είναι κοφτερές, άλλαξαν επάγγελμα και έγιναν τρομοκράτες.


Μετά τη δραστική αυτή αλλαγή καριέρας, οι συνταξιούχοι εργάτες «προσφέρουν μια διαφορετική υπηρεσία στην αποικία» εξηγεί ο Ρόμπερτ Χάνους του Ινστιτούτου Οργανικής Χημείας και Βιοχημείας στην Πράγα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
 

Όπως επισημαίνει, «υπάρχουν θεωρίες που προβλέπουν ότι, στο πρώτο μέρος της ζωής τους, τα κοινωνικά έντομα πρέπει να αναλαμβάνουν κοπιώδεις εργασίες χαμηλού κινδύνου, ενώ αργότερα στη ζωή τους αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές όπως η άμυνα».

Ούτως ή άλλως, τα κοινωνικά έντομα όπως οι τερμίτες, τα μυρμήγκια και οι μέλισσες είναι ίσως τα πλέον αλτρουιστικά ζώα, αφού έχουν εξελιχθεί να παρακάμπτουν την αναπαραγωγή και να θυσιάζονται για χάρη της βασίλισσας που θα διαιωνίσει τα γονίδιά τους.


Όσον αφορά το πώς εξελίχθηκαν οι χημικές επιθέσεις στο είδος Neocapritermes taracua, οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για μετεξέλιξη των απλούστερων όπλων που απαντώνται σε άλλα είδη τερμιτών: αρκετά είδη απλά αφοδεύουν πάνω στους εχθρούς, συχνά σημαδεύοντάς τους από απόσταση, ενώ κάποια σφίγγουν τους μύες της κοιλιάς τους μέχρι να σκάσουν και να περιλούσουν τον εχθρό με σωματικά υγρά.

http://news.in.gr

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Θαλάσσιος ίππος επιδεικνύει τις φωνητικές του ικανότητες !!! [Video]

Ο E.T., ο θαλάσσιος ίππος, είναι μια από τις μεγάλες ατραξιόν του «Point Defiance Zoo & Aquarium» στην Τακόμα της Ουάσινγκτον.

Εντοπίστηκε στην Αλάσκα το 1982 από τους εργάτες σε εγκαταστάσεις πετρελαίου στην Prudhoe Bay όταν ήταν απλά ένα ορφανό πεινασμένο μικρό, και τον ονόμασαν E.T. λόγω ομοιότητας με τον γνωστό εξωγήινο του κινηματογράφου. 

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο όπου μεγάλωσε και πλέον στα 30α του γενέθλια ζυγίζει 130 κιλά.

Όπως θα δείτε, έχει αναπτύξει ξεχωριστές ικανότητες!
otherside.gr

http://www.newsnow.gr

Αεροπυρόσβεση στην Πάτρα όπως καταγράφηκε μέσα από το πιλοτήριο !!! (video)

Καταπληκτικό βίντεο που ανέβηκε στο YouTube, παρουσιάζει την μεγάλη προσπάθεια πυρόσβεσης της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς στα βορειοανατολικά της Πάτρας, όπως την κατέγραψε μια κάμερα μέσα από το πιλοτήριο ενός Canadair CL-215 της Πολεμικής Αεροπορίας.


Το βίντεο έχει γυριστεί πάνω από την βόρεια πλευρά της Πάτρας, με τις υδροληψίες να γίνονται μπροστά στην πλαζ της Αγυιάς και με φόντο την Γέφυρα του Ρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αεροσκάφη CL-215 ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και τα χειρίζονται οι πιλότοι της 355 Μ.Τ.Μ. που εδρεύει στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. 

Η Κύρια αποστολή τους είναι η Αεροπυρόσβεση ενώ αναλαμβάνουν και δευτερεύουσες αποστολές όπως η Έρευνα και Διάσωση.

Πολική αρκούδα βοηθά το μωρό της να ανέβει στον πάγο !!! (video)

Όσο άγριες και αν δείχνουν, οι μαμάδες είναι πάντα μαμάδες.

Το video, που τραβήχθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής με το ωκεανογραφικό πλοίο James Clark Ross στην Αρκτική, δείχνει  μια πολική αρκούδα να βοηθά ένα από τα μωρά της να σκαρφαλώσει στον πάγο.

Στο πλαίσιο της αποστολής τους στην Αρκτική, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις της οξίνισης των ωκεανών σε οργανισμούς όπως βακτήρια, φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν, τα οποία σχηματίζουν τη βάση της τροφικής αλυσίδας στη θάλασσα.

Η κλιματική αλλαγή ασκεί σοβαρές πιέσεις στις πολικές αρκούδες της Αρκτικής, καθώς κυνηγούν στον πάγο.

Μάλιστα η αύξηση των κρουσμάτων κανιβαλισμού μεταξύ πολικών αρκούδων τα τελευταία χρόνια, αποδίδεται στο ταχύτατο λιώσιμο των πάγων.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η ΝΑSA έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορικές εικόνες που δείχνουν ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τον Ιούλιο έλιωσε το 97% του στρώματος πάγου στη Γροιλανδία.

Πώς μυρίζει το… διάστημα;

«Η μυρωδιά του διαστήματος είναι πολύ διαφορετική από τις άλλες. Αφήνει μια παράξενη αίσθηση στη μύτη. Είναι -αν μπορούσα να τη χαρακτηρίσω έτσι- μια στυφή μυρωδιά», λέει ο αστροναύτης Tony Antonelli σχετικά με την οσμή του Διαστήματος.

Οι αστροναύτες, ως γνωστόν, κάνουν διαστημικούς περιπάτους  φορώντας την απαραίτητη στολή τους, και δεν έχουν, βέβαια, τη δυνατότητα να μυρίσουν το Διάστημα. Όταν, όμως, επιστρέφουν στο σκάφος και αφαιρούν τη στολή, η μυρωδιά έχει παραμείνει στα κράνη, στα γάντια… Έτσι μπορούν να έχουν άποψη.

Οι περιγραφές όλων συγκλίνουν σε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν στη μυρωδιά του Διαστήματος: «Μπριζόλα, καυτό μέταλλο και καπνός συγκόλλησης. Μια γλυκιά αίσθηση μεταλλικής οσμής αλλά και… μπαρούτι», λένε.

Ο χημικός Steve Pearce, τον οποίο προσέλαβε η NASA προκειμένου να αναπαράγει τη μυρωδιά του Διαστήματος στη Γη, για σκοπούς εκπαίδευσης των αστροναυτών, δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Είναι μια διαφορετική μυρωδιά και κατ’ επέκταση ο προσδιορισμό της έχει πολλές δυσκολίες. Μην ξεχνάτε ότι οι αστροναύτες παίρνουν μαζί τους βότκα, η οποία υπάρχει έντονα στην αναπνοή και στον ιδρώτα τους κατά την επιστροφή τους στη Γη, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολος ο προσδιορισμός της μυρωδιάς του Διαστήματος».

Όσο για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Pearce ; «Απλά φανταστείτε τη μυρωδιά από ιδρωμένα πόδια σε συνδυασμό με την οσμή του σώματος, προσθέστε ασετόν και βενζίνη, θείο και τη μυρωδιά του μετάλλου όταν καίγεται… και είστε πολύ κοντά!».

Το 2013 ξεκινά η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας !!!

Το περσινό πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα και η παρουσία ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος στην περιοχή του Άκουγιου, απέναντι από τις ακτές της Κύπρου, δεν εμπόδισαν τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της χώρας.
 
Οι τρισδιάστατες μακέτες της εγκατάστασης, της οποίας η κατασκευή προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2013, παρουσιάστηκαν από τη ρωσική Rosatom που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείρισή της.

Το εργοστάσιου του Άκουγιου,
αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, θα κατασκευαστεί πάνω σε μια τεχνητή λωρίδα ξηράς κοντά στην Αττάλεια και θα έχει έκταση όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου.
Οι τέσσερις αντιδραστήρες του Άκουγιου θα προσφέρουν συνολική ισχύ 4.800 Megawatt, σχεδόν το ένα δέκατο της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στην Τουρκία.

Οι αντιδραστήρες θα ψύχονται με νερό από τη Μεσόγειο που θα επιστρέφεται στη θάλασσα «χωρίς καμία επιμόλυνση», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του σχεδίου στη Rosatom, Αλεξάντερ Σουπέρφιν. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε διαρροή ραδιενέργειας έξω από την περίμετρο της εγκατάστασης και οι εργαζόμενοι «δεν θα φορούν ειδικό εξοπλισμό» πέρα από μια άσπρη ποδιά.
To εργοστάσιο του Άκουγιου θα κατασκευαστεί στις μεσογειακές ακτές απένταντι από την Κύπρο (Πηγή: AA)
Το σχέδιο για την κατασκευή του σταθμού του Άκουγιου συζητείται στην Τουρκία εδώ και δύο δεκαετίες συναντώντας σημαντικές αντιδράσεις: Το 2011, ο Τόλγκα Γιορμάν, καθηγητής Πυρηνικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης, απέσυρε την υποστήριξή του για το σχέδιο, επισημαίνοντας ότι το Άκουγιου απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από ένα ενεργό ρήγμα, πάνω στη ζώνη όπου συναντώνται η Αφρικανική και η Ευρασιατική τεκτονική πλάκα.

Η Rosatom διαβεβαιώνει ότι το εργοστάσιο είναι σχεδιασμένο να αντέχει σε σεισμούς έντασης 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Όμως οι αντιδραστήρες νερού υπό πίεση που θα χρησιμοποιεί το Άκουγιου, με την ονομασία VVER 1200, δεν έχουν κατασκευαστεί ποτέ στο παρελθόν και επομένως δεν έχουν δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.


Προβλήματα θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν και από το σχεδιασμό του συστήματος ψύξης με θαλασσινό νερό, το οποίο δεν θα περνά από πύργους ψύξης. Η Rosatom διαβεβαίωσε ότι το νερό που εξέρχεται από το εργοστάσιο θα είναι μόνο μερικούς βαθμούς Κελσίου θερμότερο από τη θάλασσα και θα απελευθερώνεται σε μεγάλο βάθος ώστε να μην επηρεάζονται τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
 
 
Σύμφωνα όμως με πρόσφατη ευρω-αμερικανική μελέτη, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε στο μέλλον να επηρεάσει τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών που ψύχονται με νερό.

Το περασμένο καλοκαίρι, για παράδειγμα, ο πυρηνικός σταθμός του Μπράουνς Φέρι στην Αλαμπάμα χρειάστηκε να κλείσει πάνω από δύο φορές λόγω αυξημένης θερμοκρασίας στα νερά του ποταμού Τενεσί.


Η Rosatom και οι τουρκικές αρχές προφανώς εκτιμούν ότι τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν το Άκουγιου. Η Άγκυρα, εξάλλου, έχει  σχέδια για την κατασκευή δύο ακόμα πυρηνικών εργοστασίων, και η ρωσική εταιρεία δηλώνει τώρα «περισσότερο από πρόθυμη» να τα αναλάβει.

Newsroom ΔΟΛ

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή πριν λίγο στην Αλεξανδρούπολη (26-07-2012) !!!


Έρχονται νέα εκκαθαριστικά με μέσο φόρο 1.635 ευρώ !!!

Νέα παρτίδα με 369.432 εκκαθαριστικά σημειώματα απέστειλε σε αντίστοιχο αριθμό φορολογούμενων η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. 

 

Από αυτά τα 216.532 είναι χρεωστικά, τα 25.417 είναι πιστωτικά και τα 127.483 είναι μηδενικά.

 

Έως τώρα έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει μέσος φόρος, που πρέπει να καταβληθεί, 1.635 ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.087.947 είναι χρεωστικά, τα 741.433 είναι μηδενικά και τα 257.191 είναι πιστωτικά. 

 

http://www.newsit.gr

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012

Επικίνδυνες ακτές κολύμβησης στην Αττική – Εγκύκλιος του υπ. Υγείας !!!

Εγκύκλιο με τις περιοχές που κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη.
Οι 12 περιοχές της Αττικής που θα έπρεπε να αποφεύγεται η κολύμβηση είναι οι εξής:

-Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων

- Όλη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα

- Όλη η περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου
- Η παραλία Μεγάρων από την προβλήτα έναντι του ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου

- Τα λιμάνια Σκαφάκι και Σταυρός της Ακτής Θεμιστοκλέους, το λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE

- Η περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι και τη ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας)

-Σε ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων

-Σε ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής

- Η περιοχή των Ναυπηγείων και λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου)

- Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού

-Σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας – ΘΑΑ

- Στην περιοχή Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Σαν Σήμερα - Jennifer Lopez !!!

Η Τζένιφερ Λόπεζ (Jennifer Lopez, γεν. στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στις 24 Ιουλίου 1969) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, στιχουργός, σχεδιάστρια μόδας και χορεύτρια. 

Το πολυτάλαντο κορίτσι με την Πορτορικανή ομορφιά δεν περιορίστηκε στις επιτυχημένες της εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Οι φιλοδοξίες της και η πίστη στον εαυτό της την ώθησαν να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει στον κόσμο της μουσικής. Έτσι κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο με δεκατρία κομμάτια που ξεχώρισαν. 

Η Τζένιφερ χρειάστηκε οκτώ μήνες για να ηχογραφήσει το ντεμπούτο άλμπουμ της On the 6, που η ίδια περιέγραφε λάτιν σόουλ.

Η πρώτη επαφή της Τζένιφερ με τον χώρο του θεάματος έγινε σε ηλικία είκοσι ετών, όταν έπιασε δουλειά ως χορεύτρια στην τηλεοπτική σειρά In Living Color
Από τότε υποδήθηκε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένης και της εμφάνισής της στην ταινία Blood and Wine, δίπλα στον Τζακ Νίκολσον και του ρόλου της στην ταινία U Turn, παρέα με τον Σον Πεν. 

Ο ρόλος, όμως, που αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα της, ήταν εκείνος της τραγουδίστριας, στην ταινία Selena. Σήμερα, η Λοπέζ έχει περιουσία που ξεπερνά τα $250.000.000 κανοντάς την μια από της πιο πλούσιες γυναίκες του Χόλιγουντ. Οι πωλήσεις των άλμπουμ της ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια.

Το album της Como ama una mujer πουλα 1,2 εκατομμυρια,πωλησεις οι οποιες ειναι πολυ καλες για full-spanish album.Ωστοσο, το τελευταιο της album Brave εχει πολυ χαμηλες πωλησεις(μονο 650.000 αντιτυπα). 
To καινούριο της album LOVE? λένε ότι είναι η καλύτερη δουλειά της έως σήμερα. Είναι επίσης κριτής στο μεγαλύτερο μουσικό talent show της Αμερικής Αmerican Idol. 
http://el.wikipedia.org

Το νέο τραγούδι του Γιώργου Νταλάρα με την ισραηλινή καλλιτέχνιδα Noa !!!

George Dalaras & Noa

Ο Γιώργος Νταλάρας συνεργάζεται με την σπουδαία καλλτέχνιδα ισραηλινής καταγωγής Noa και μας παρουσιάζουν μαζί το νέο τους τραγούδι.

Το νέο τους ντουέτο έχει τίτλο ''Τι θα πει'' και είναι εδώ για να το απολαύσετε.

Η Νoa έχει συνεργαστεί με διεθνείς καλλιτέχνες όπως ο Sting και ο Stevie Wonder, και έχει δώσει συναυλίες σε μεγάλους χώρους σε Ευρώπη και Αμερική.

Εξακολουθούν να ανησυχούν οι επιστήμονες για το ηφαίστειο της Σαντορίνης !!!

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα η τοποθέτηση μιας σειράς επιστημονικών οργάνων στο βυθό της Καλντέρας της Σαντορίνης, τα οποία θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει στην περιοχή και να είναι έτοιμοι να συμβουλεύσουν τις δημόσιες αρχές στην περίπτωση που συντρέχει λόγος για την άμεση λήψη μέτρων.
 
Στην «αποστολή», η οποία ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, συμμετείχαν Ελληνες, Γάλλοι και Ισπανοί ερευνητές.

Οι ερευνητές, οι οποίοι θέλουν να έχουν μία καλύτερη εικόνα, από «πρώτο χέρι», για το τι συμβαίνει στο ηφαίστειο της Σαντορίνης. χρησιμοποίησαν το βαθυσκάφος «Θέτις» και το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα «Max Rover» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίου Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για να... ποντίσουν ένα μετρητή κλίσης και δύο αισθητήρες υποθαλάσσιας πίεσης για να καταγράψει την πιθανή παραμόρφωση και το «φούσκωμα» του βυθού εξαιτίας ανοδικών κινήσεων του μάγματος και των αερίων κάτω από το βυθό.

Όσο ανυψώνεται ο βυθός πιεζόμενος από κάτω, τόσο μειώνεται η πίεση στους αισθητήρες, αφού πια υπάρχει μικρότερος όγκος νερού από πάνω τους.


Επίσης οι επιστήμονες τοποθέτησαν υποθαλάσσια θερμόμετρα για να καταγράψουν κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας στα νερά της καλντέρας και ιδιαίτερα στις υδροθερμικές πηγές, εξαιτίας μια πιθανής αφανούς ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η τοποθέτηση των οργάνων έγινε, συγκεκριμένα, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Θηρασιάς-Καμμένης-Οίας, στο βόρειο τμήμα της καλντέρας, η οποία αποτελείται από τρεις διακριτές λεκάνες με διαφορετικά βάθη και είναι η μεγαλύτερη υποθαλάσσια καλντέρα στον κόσμο φθάνοντας σε βάθος 389 μέτρων.


Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της αποστολής, γεωλόγος Δημήτρης Σακελλαρίου, επικεφαλής ερευνών του Τομέα Θαλάσσιας Γεωλογίας-Γεωφυσικής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, είπε χαρακτηριστικά πως «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην περιοχή και να είμαστε έτοιμοι να συμβουλεύσουμε τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές, αν συντρέχει λόγος για τη λήψη μέτρων». Επεσήμανε πάντως καθησυχαστικά ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι μπορεί να επίκειται κάποια δραστηριότητα του ηφαιστείου».

Τόνισε όμως ότι η μόνιμη επιστημονική παρακολούθηση θα έπρεπε να γίνεται ήδη εδώ και χρόνια (όπως π.χ. γίνεται στη Χαβάη με τα αντίστοιχα υποθαλάσσια ηφαίστεια) και εξέφρασε την ανησυχία του επειδή, λόγω οικονομικής κρίσης, η έλλειψη κονδυλίων δημιουργεί δυσκολίες γενικότερα στην έρευνα στην Ελλάδα και ειδικότερα στις σχετικές υποθαλάσσιες και ηφαιστειακές έρευνες. Δήλωσε μάλιστα αβέβαιος για το πότε θα γίνει η νέα αποστολή συλλογής των υποθαλάσσιων στοιχείων στη Σαντορίνη (με εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 100.000 ευρώ)


Για την εν λόγω αποστολή υπήρξε και σχετικό δημοσίευμα του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Nature», όπου, μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός γεωφυσικός Άντριου Νιούμαν του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Γεωργίας (Georgia Tech), που μελετά με σταθμούς GPS τις διαχρονικές μεταμορφώσεις στην επιφάνεια του εδάφους πάνω από τη θάλασσα, αναφέρει ότι οι μέχρι τώρα μετρήσεις του δείχνουν πως υλικό μέσα στο ηφαίστειο (μάγμα ή αέρια) έχουν ανεβεί προς τα πάνω φθάνοντας σε απόσταση έως 4 χλμ. από το βυθό. Ο Νιούμαν θα επιστρέψει στη Σαντορίνη αυτό το φθινόπωρο για νέες μετρήσεις GPS.

H αποστολή αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν ληφθεί υπόψει, ότι πριν περίπου δύο μήνες χάθηκε ένας πολύτιμος σύμμαχος στην καθημερινή παρατήρηση και μέτρηση των δραστηριοτήτων του ηφαιστείου της Σαντορίνης από τη στιγμή που χάθηκε η επικοινωνία με τη Γη του επιστημονικού δορυφόρου Envisat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Οι ερευνητές, εφόσον εξασφαλίσουν μία νέα αναγκαία χρηματοδότηση, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την επόμενη αποστολή τους έπειτα από έξι έως 12 μήνες, προκειμένου να ανασύρουν τα όργανα που πόντισαν, να καταγράψουν τις μετρήσεις τους και μετά να τα τοποθετήσουν και πάλι στο βυθό.


 Η επιστημονική παρακολούθηση αφορά μόνο το κυρίως ηφαίστειο της Σαντορίνης και όχι το γειτονικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, που βρίσκεται περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε βάθος 500 μέτρων, και για το οποίο δεν υπάρχει ακόμα αντίστοιχη υποθαλάσσια επιτήρηση σε βάθος χρόνου.

Yπενθυμίζεται ότι πριν περίπου έξι μήνες  ο καθηγητής του εργαστηρίου γεωφυσικής και σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλιανάτος, με αφορμή την ισχυρή σεισμική δόνηση (5,3 ρίχτερ 48 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης) που είχε σημειωθεί τότε, είχε τονίσει πως  «οι σεισμοί δεν προειδοποιούν, το ηφαίστειο όμως ... προειδοποιεί», αναφέροντας, παράλληλα πως «αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι αρχίζει να φουσκώνει ... το κέικ της Σαντορίνης». 


Το σίγουρο είναι ότι όταν οι ερευνητές πάρουν στα χέρια τους τα δεδομένα που θα καταγράψουν τα όργανα που τοποθέτησαν στο βυθό της περιοχής, θα έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει... κάτω από το βυθό.
πηγή: iefimerida.gr 
http://www.newsnow.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...