"Έχουμε να διδαχτούμε πολλά ακόμα από την Ελλάδα" !!!

"Έχουμε να διδαχτούμε πολλά ακόμα από την Ελλάδα" δήλωσε η διάσημη ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, με αφορμή την παρουσίαση στην αίθουσα Γκαβό, στο Παρίσι των ποιημάτων του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη.

Μια παράσταση ξεχωριστή που γίνεται για πρώτη φορά στη γαλλική πρωτεύουσα για να τιμηθεί ο Έλληνας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης και η Ελλάδα και η Γαλλίδα συγγραφέας Μαργκερίτ Γιουρσενάρ.

Για την έναρξη της νέας σεζόν, η αίθουσα Γκαβό παρουσιάζει το αναλόγιο "Καβάφης-Γιουρσενάρ", με ποιήματα του Κ. Καβάφη, που απαγγέλλουν δυο φωνές, της Σαρλότ Ράμπλινγκ στα γαλλικά και του Πολύδωρου Βογιατζή στα ελληνικά.  


"Η Ευρώπη δεν είναι το ευρώ, είναι πάνω απ' όλα οι αξίες, η κατανόηση του άλλου και η αποδοχή του διαφορετικού" τονίζει η Σαρλότ Ράμπλινγκ και προσθέτει:

 "Έχω την εντύπωση ότι το ευρώ ‘απήγαγε’ την Ευρώπη και δυστυχώς, όχι όπως ο Δίας τότε που την ερωτεύτηκε, και ξεχάσαμε τους λόγους και το γιατί αποφασίσαμε να ενωθούμε. Πρέπει να επιστρέψουμε στα αυθεντικά μας κείμενα, για να μην αφήσουμε να μας ‘καταπιεί’ η κρίση. Αυτή η βαθιά γνώση και η σοφία αυτών των κειμένων, μας είναι απαραίτητη".

Αναφερόμενη στον μεγάλο μας ποιητή η Σαρλότ Ράμπλινγκ τονίζει ότι "ποιητές όπως ο Καβάφης, δεν είναι μόνο ‘αβάντ γκαρντ’, αλλά είναι κυρίως Ευρωπαίοι που διακατέχονται από το πνεύμα που ένωσε την Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε να διδαχτούμε πολλά από την Ελλάδα".  


Η διάσημη ηθοποιός θα διαβάσει, επίσης, κάποια αποσπάσματα από κείμενα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Η Γιουρσενάρ, έχοντας πάθος για το έργο του Καβάφη, τον μετέφρασε και τον έκανε γνωστό στην Γαλλία.

 "Είναι ένας από τους πιο κορυφαίους, από τους πιο εξευγενισμένους, από τους πιο νεωτεριστές ίσως, από τους πιο επηρεασμένους από την ανεξάντλητη ουσία του παρελθόντος", γράφει η Γιουρσενάρ για τον Έλληνα ποιητή. Και συνεχίζει, " Εύχομαι να τον αγαπήσετε όπως εγώ, αυτόν τον ιδιαίτερο και μεγάλο ποιητή, που δεν μοιάζει με κανέναν άλλον".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η
Βαρβάρα Γύρα παίζει κιθάρα και συνοδεύει την παράσταση με μελωδίες ελληνικές, κλασσικές και με ηχητικούς αυτοσχεδιασμούς.

Ο Έλληνας ηθοποιός,
Πολύδωρος Βογιατζής, που τα τελευταία χρόνια εργάζεται και ζει στο Παρίσι, τονίζει πόσο σημαντικό είναι να δίνεται χώρος στην Ελλάδα σε επίπεδο πολιτισμού και αυτός ο πολιτισμός της χώρας μας να είναι παρών και να τιμάται στο εξωτερικό, ειδικά με όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και στη Ευρώπη.

Ο Πολύδωρος Βογιατζής δίπλα στο πλευρό της Σαρλότ Ράμπλινγκ περιοδεύει στην Ευρώπη και παράλληλα κάνει τα βήματά του στον γαλλικό κινηματογράφο.


Παίζει στην τελευταία ταινία της
Μπριζίτ Ρουάν, σε τρεις ταινίες μικρού μήκους και θα ξεκινήσει σύντομα τα γυρίσματα για μια νέα ταινία, που λεπτομέρειες θα ανακοινώσει σύντομα.

Τον Νοέμβριο θα συμπρωταγωνιστήσει με τον Γάλλο ηθοποιό
Φρανσουά Μαρτουρέ στην παράσταση "Ο μικρός Ναυτίλος" του Οδυσσέα Ελύτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.nooz.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)