Ξεναγήσεις για άτομα με προβλήματα όρασης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο !!!

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στη δράση «Οκτώβριος - Μήνας ευαισθητοποίησης για τυφλά ή με μειωμένη όραση άτομα» και πραγματοποιεί ειδικές ξεναγήσεις στην έκθεση με θέμα το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στις 8, 15, 22 και 29 Οκτωβρίου (11.00 - 12.00) και μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή τα μέλη των σωματείων τυφλών (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών, Φάρος Τυφλών Ελλάδος, Μουσείο Αφής), καθώς και μεμονωμένα άτομα στα τηλέφωνα 210 8217 724 και 210 8217 717. 

Κατά την περιήγηση στις αίθουσες, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αγγίξουν τα αρχαία εκθέματα, καθώς και ένα ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που εντοπίστηκε στο ιστορικής σημασίας ναυάγιο.

Η έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων - Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» παρουσιάζει για πρώτη φορά το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων, οι οποίες ανασύρθηκαν από το χώρο του περίφημου ναυαγίου.

Το ναυάγιο εντόπισαν σφουγγαράδες από τη Σύμη και η μερική ανέλκυσή του συνιστά την πρώτη μεγάλης έκτασης ενάλια έρευνα παγκοσμίως. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901) την επιχείρηση ανέλαβαν οι Σύμιοι σφουγγαράδες υπό την καθοδήγηση του καπετάνιου Δημήτρη Κοντού και με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού. 


Η δεύτερη φάση (1976) πραγματοποιήθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του ωκεανογραφικού πλοίου του J.Y. Cousteau “Καλυψώ”.

Τα ευρήματα χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ. Μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα, γυάλινα σκεύη, χρυσά κοσμήματα, πλήθος κεραμικά αγγεία και χάλκινες κλίνες συνιστούσαν το φορτίο του. Μαζί με αυτά ο περίφημος Μηχανισμός, ο πρώτος ημερολογιακός και αναλογικός φορητός υπολογιστής της αρχαιότητας.


Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, Αθήνα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 8217 717, 210 8217 724

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)