Φλαμίνγκο : Φυσικός καλλωπισμός για υπεροχή και πιο πολλούς συντρόφους !!!

Στα καροτινοειδή, τις χρωστικές ουσίες που εκκρίνονται από τους αδένες που βρίσκονται κοντά στη βάση της ουράς τους, τρίβουν τα φτερά τους τα φλαμίνγκο, προκειμένου να αποκτούν πιο εντυπωσιακό χρώμα και περισσότερους συντρόφους.

Ερευνητές που μελέτησαν πληθυσμούς στους υδροβιότοπους της νότιας Ισπανίας, ανακάλυψαν ότι τα φλαμίνγκο προσέχουν ιδιαίτερα την εμφάνισή τους, αφού “χτενίζουν” τα φτερά τους, ενώ πολλά από αυτά τρίβουν εσκεμμένα το πρόσωπό τους στα καροτινοειδή και αμέσως μετά στο λαιμό, στο στήθος και στη ράχη τους.
Αυτή τη διαδικασία φαίνεται μάλιστα πως επαναλαμβάνουν αρκετά συχνά, καθώς το χρώμα τείνει να ξεθωριάζει από τον ήλιο.
Τα καροτινοειδή προσδίδουν ένα κόκκινο προς πορτοκαλί χρώμα στις εκκρίσεις, με αποτέλεσμα να τονίζεται το χαρακτηριστικό ροζ φτέρωμα των φλαμίνγκο.
Οι ερευνητές λένε πως για τα συγκεκριμένα πτηνά, το “βάψιμο” των φτερών τους φαίνεται πως αποτελεί σημάδι υπεροχής, καθώς δείχνει ότι είναι υγιή, ότι τρέφονται καλά και ότι αφιερώνουν χρόνο στην εμφάνισή τους.
“Το τρίψιμο είναι χρονοβόρο. Και όσο πιο συχνά το κάνουν τόσο πιο έντονα βαμμένα δείχνουν”, δήλωσε ο Χουάν Αμάτ του Βιολογικού Σταθμού Ντονιάνα της Ισπανίας.
“Βρήκαμε ότι τα πτηνά που έχουν εντονότερο χρώμα αρχίζουν να ζευγαρώνουν νωρίτερα από τα υπόλοιπα”, προσέθεσε ο Δρ. Αμάτ, εξηγώντας ότι ένα φλαμίνγκο προτιμά ένα “βαμμένο” σύντροφο, θεωρώντας ίσως πως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να το γονιμοποιήσει με επιτυχία.
Ακόμη, δε θεωρείται τυχαίο ότι “τα θηλυκά βάφονται πολύ συχνότερα από τα αρσενικά, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους”, ενώ τα βαμμένα φλαμίνγκο βρίσκουν τροφή καλύτερης ποιότητας σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Behavioural Ecology and Sociobiology. 
www.cosmo.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Τρύγος του Μελιού (Video) !!!

Κόκκινα Βέλη (Red Arrows) στο Φλοίσβο !!! Video by zouzounews

"TuboHotel" Ένα παράξενο ξενοδοχείο !!! (Video)